Prevenirea cancerului prin dieta

Background of fresh fruits and vegetables, water droplets visible at 100%.

Trăim într-o societate care percepe actul de a mânca doar ca pe o reîncărcare energetică, fără a se preocupa de efectele ei asupra sănătății. Tot ce știm astăzi despre proprietățile nutritive și toxice ale plantelor sunt rezultatul cercetării efectuate de om în decursul mai multor secole. Ceea ce astăzi se numesc fructe și legume sunt rezultatul procesului de selecție naturală care a avut loc de la începutul existenței noastre până în prezent.

Selecția alimentelor a fost realizată în trei etape:

  • „studiul toxicității” – în prima etapă omul a fost obligat să descopere plante comestibile, o etapă periculoasă marcată probabil de multe intoxicații și decese.
  • Evaluarea – alimentația netoxică era testată pentru eficiența sa. Un exemplu este următorul să mâncăm iarbă nu este periculos, dar asta nu aduce în mod special un beneficiu.
  • Selecționarea – în această etapă au fost alese plantele care aduc un beneficiu pentru organism. Dorința de longevitate a determinat ca medicina să meargă mână în mână cu dieta.

În concluzie alimentația este un produs cunoscut de om capabil să aducă beneficii pe termen lung și este lipsit de toxicitate.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 

Alimentele, o sursă de agenți anticancerigeni

Cercetările au arătat că multe molecule aflate în legume și fructe au capacitatea de a acționa într-un mod asemănător cu cel al medicamentelor folosite în terapia cancerului. De exemplu, genisteina, o moleculă ce se găsește în cantități mari în soia, are o structură chimică asemănătoare cu cea a estradiolului (un hormon sexual feminin) de aceea se numește fitoestrogen. Fitoestrogenul este folosit ca și o capcană pentru proteina care în mod normal recunoaște estrogenul, în acest mod se blochează efectul estrogenului. Practic este redusă creșterea excesivă a țesuturilor sensibile la acest hormon, cum sunt cele mamare. Genisteina din soia are efect identic cu cel al tamoxifenului (medicament utilizat în terapia cancerului ). Singura diferență între aceste două variante este că molecula de origine naturală sete mai eficientă în prevenție, iar molecula sintetică este concepută pentru tratament curativ.

Utilizarea moleculelor în dieta noastră zilnică este extrem de importantă, deoarece alimentația noastră joacă un rol esențial în echilibrul intern – homeostazia.

 

Determinarea profilului anticancer al fructelor și legumelor

În prezent acesta este cel mai explorat domeniu de cercetare pe parte de nutriție. Procedura folosită este prin folosirea extractelor crude  din plante în inhibarea dezvoltării diferitelor tumori de origine umană, precum și în combaterea angiogenezei. Până în prezent usturoiul pare excepțional de toxic pentru celulele canceroase, chiar și diluat fiind.

În concluzie riscul de a face cancer este mult mai scăzut în cazul celor care folosesc fructe și legume ce conțin substanțe anticancer. Prevenirea cancerului prin dietă este echivalent cu o chimioterapie netoxică. Aceste molecule naturale combat cancerul înainte ca acesta să poată ajunge la maturitate.

 

 

Bibliografie