Prezență

PREZENȚĂ. Acesta este cuvântul de azi pentru tine, părinte ales.

Dă-mi voie să te numesc astfel pentru că mie îmi place povestea care spune că părinții aleg să primească un copil dar copilul alege familia în care se va naște. Și mai cred că orice ființă care alege să aibă grijă de altă ființă are suflet ales.

Așadar, despre PREZENȚĂ este vorba cel mai mult în primele trei luni de viață ale copilului și ale tale, ca părinte.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Desigur, starea de prezență ar fi bine să ne însoțească pretutindeni și oricând. Însă lipsa practicii de zi cu zi, peste care se suprapun prea multele activități zilnice, ne determină să ne purtăm aproape ca niște roboți pentru a le încheia cu succes pe toate.

Până când apare COPILUL… și noțiunile de timp se dau peste cap. Noaptea devine zi, ziua devine noapte. Dimineața se dizolvă în seară și nu mai are importanță în ce zi a săptămânii te afli decât pentru a povesti câte zile sau săptămâni a împlinit copilul. Ții în brațe copilul și uneori se strecoară teama că i s-ar putea întâmpla ceva, mai ales dacă tocmai a scăpat de câțiva mucișori care ți s-au părut o adevărată răceală! 

PREZENȚA te ajută să te liniștești alături de copil și să îi dai ce are nevoie: iubire, siguranță, speranță. 

CE înseamnă „prezență”? Cât mai simplu spus: a vedea și a auzi ce se întâmplă în fața ta, în jurul tău, a fi conștient(ă) de emoțiile și senzațiile corpului tău și a nu te lăsa copleșit(ă) de temeri sau de ceea ce este în interiorul tău sau în jur; a nu fi cu gândul în altă parte ci a-l orienta spre a fi atent(ă) și calm(ă), fără judecată, cu acceptare. 

CUM să fii prezent(ă) când copilul plânge și nu se mai oprește?

  • ia-l în brațe și plimbă-te cu el, chiar și o oră dacă e nevoie;
  • concentrează-ți atenția pe tălpi în timp ce mergi și alege o cadență cât poți de lentă;
  • inspiră și expiră în ritmul pașilor;
  • rostește (preferabil cu voce tare): „Acum mulțumesc pentru că îmi pot proteja copilul”.

Părinte ales, tocmai ți-am prezentat o strategie de a fi prezent chiar și când suferi la auzul plânsetelor copilului și tot ce-ai vrea ar fi să-ți astupi urechile. La fel de bine poți folosi această strategie în orice moment al zilei și o poți adapta în funcție de ce simți să faci sau să spui: să cânți, să vorbești cu copilul și așa mai departe. Important e să menții o mișcare ritmică și lentă, care va ajuta la liniștirea voastră, copil și părinte. Dacă nu poți sta în picioare prea mult timp și ai nevoie să te așezi, te poți legăna în poziția șezut dar ușor, fără mișcări prea ample sau prea rapide.

Iată-mă prezentă aici cu articole pentru tine. Am ales ca primul dintre ele să fie despre PREZENȚĂ, starea pe care o vei reînvăța alături de copil, care te va ajuta toată viața și care îi va oferi copilului ceea ce își dorește: atenția ta și pe tine alături.

Următorul va fi despre… SURPRIZĂ 🙂 Până atunci, mi-ar plăcea să ne povestești cum funcționează la tine această strategie de prezență. 

Articolul precedentGlomerulopatiile
Articolul următorRegulament privind protecția datelor cu caracter personal – GDPR
Lucia Popescu - Psiholog, Psihoterapeut, Coach Lucia își desfășoară activitatea în cadrul unui centru medical dedicat diabetului și complicațiilor acestora, unde are rol dublu: psihoterapeut și coordonator al programului de educație a pacienților cu diabet și a persoanelor de toate vârstele care doresc o mai bună calitate a vieții. Programul oferă informații de actualitate cu privire la stilul de viață sănătos, precum și exerciții practice, utile în viața de zi cu zi. Lucia consideră că o strategie mintală adecvată susține întotdeauna efortul personal în direcțiile dorite - sănătate, profesie, educație etc. Prin practica sa, dorește să susțină tineri și adulți în a-și dezvolta propriile strategii de adaptare la lumea exterioară și de înțelegere și gestionare a lumii interioare. Mai multe informații despre activitatea și proiectele ei pot fi găsite pe www.mai-bine.ro.