Recunoașterea diabetului zaharat la copil – cauze, simptome și tratament

Copil care masoara glicemia
Copil care masoara glicemia

Astăzi diabetul zaharat tinde să devină o problema de sănătate publica, prin amploarea creșterii numărului de noi cazuri raportate în întreaga lume. Metaforic se afirmă că diabetul este boala “oamenilor dulci”, dar de multe ori aceasta maladie se declanșează pe fond de stres, oboseală psihică, depresii, emoții și sedentarism.

Regimurile alimentare inadecvat alcătuite, cu alimente care au în compoziție numeroși aditivi și zaharuri, precum și abuzul de medicamente reprezintă cu siguranță un factor de risc.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică a copilului, caracterizată biologic prin hiperglicemie constantă și prelungită pe fondul carenței de insulină sau rezistenței la insulină.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Epidemiologie

În Romania incidența este de 3,5/100.000 raportat la populația în vârstă de 0-14 ani.

Se consideră ca diabetul de tip 1 este o boală cu evoluție progresivă si caracter autoimun, dezvoltată pe teren cu predispoziție genetică.

Factorul genetic  este dovedit prin asocierea diabetului insulino-dependent cu boli care au un caracter genetic demonstrat. Un risc crescut pentru boală au subiecții care posedă anumite antigene de histocompatibilitate; cei mai frecvenți marker sunt HLA-B8, HLA-B15, HLA-B18.

Mecanismele autoimune  care declanșează distrugerea celulelor BETA pancreatice nu sunt complete. Se consideră ca următoarele secvențe ar putea fi adevărate:

  • prezenta predispoziției genetice, alături de acțiunea factorului de mediu (virusuri), poate duce la apariția pe suprafața celulelor HLA-DR3 și HLA-DR4 a unui autoantigen. Asocierea autoantigenului cu molecula DR inițiază reacția imună cu activarea limfocitului T helper, ce stimulează producerea de anticorpi de către limfocitul B activat.
  • distrugerea a peste 80% din celulele BETA pancreatice antrenează apariția simptomatologiei caracteristice.
  • hiperglicemia peste 160-180 mg% generează glicozurie, antrenând diureza osmotică exprimată clinic prin poliurie (urinare în cantitate crescută).

Debutul diabetului zaharat la copil se face mai frecvent la vârsta de 11-14 ani și mai rar sub 4 ani sau peste 15 ani.

Semne și simptome

Debut acut cu: poliurie, polidipsie, polifagie, nicturie sau enuresis, scădere ponderală, alterarea stării generale și de conștientă, coma care uneori  se poate solda cu deces.

Debut intermediar: apare în 90 % din cazuri. De la apariția simptomelor și până la stabilirea diagnosticului pot trece și 2 luni. Copilul a prezentat aceleași simptome tipice: poliurie, polidipsie, polifagie, scădere ponderală, scăderea performanțelor fizice și intelectuale.

Debut insidios: simptomatologia clinică se instalează în 1-2 ani de la evoluție. Această formă se poate asocia cu prurit tegumentar, piodermite.

Debut supraacut: se caracterizează prin instalarea rapidă a stării comatoase, în contextual unei infecții acute, al abuzului alimentar de hidrocarbonați, al ingestiei crescute de lichide dulci.

Tratament

  • tratametul este insulino-dependent, cu doza stabilită de medical curant.
  • dietoterapie (regim alimentar bine stabilit)
  • verificarea zilnică a nivelului glicemiei
  • eliminarea stresului.

 

 

Bibliografie:

  1. “Manualul MERCK” Editia XVIII-a, 2006, Editura ALL.
  2. American Diabetes Association “Diabetul de la A la Z”, 2003.

 

Articolul precedentPerioadele copilăriei – dezvoltare psihomotorie și integrare socială
Articolul următorVaccinul – schema obligatorie, reacții adverse și contraindicații
Echipa Be Healthy are peste 10 ani experienta in domeniul medical atat in servicii medicale cat si in industria farmaceutica. Suntem dedicati educatiei si dezvoltarii de instrumente pentru un mai bun acces la informati si servicii medicale.