Rezonanța Magnetică Nucleară

Rezonanta magnetica Nucleara
Rezonanta magnetica Nucleara

Ce este Rezonanța Magnetică Nucleară?

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) sau Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) este o investigație de diagnostic de înaltă performanță, principiul tehnicii bazându-se pe utilizarea unui câmp magnetic și a radiofrecvenței pentru captarea imaginilor corpului uman și transpunere secțiunilor pe un computer.

Investigația este minim invazivă, neiradiantă și nedureroasă, cu aplicabilitate pentru toate segmentele anatomice, captând imaginile de înaltă rezoluție cu precizie milimetrică evidențiind astfel orice leziune, fără efecte nocive asupra corpului uman.

Principiul de scanare permite depistarea afecțiunilor cerebrale, sistemului musculo-scheletal, cardiovascular, respirator și genital.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Investigația IRM poate fi utilizată ca metodă unică de elecție sau concomitent cu Tomografia Computerizată, decizia luându-se de comun acord între medicul radiolog și medicul care solicită investigația.

Investigația se poate realiza cu substanță de contrast sau nativ. Substanța de contrast are la bază Gadolinium, permițând astfel obținerea unor imagini de înaltă calitate pentru un diagnostic radiologic  de mare acuratețe.

 

Când facem un RMN?

Investigația RMN se poate adresa tuturor categoriilor de vârstă, ca metodă de diagnostic sau preventivă, ca screening în depistarea precoce a anumitor afecțiuni, decizia de a apela la acest tip de investigație luându-se împreună cu un medic specialist sau medicul de familie.

Examinarea IRM poate veni în completarea altei investigații imagistice precum ecografia sau tomografia computerizată, având rolul de a confirma sau de a aduce un plus de informație diagnosticului și orientarea către managementul terapeutic.

Apelăm la această metodă atunci când medicul curant o impune, atunci când există un istoric familial pentru anumite patologii și examenul RMN se efectuează ca metodă de screening (în cancer, boli ereditare).

De asemenea când se constată modificări ale stării de sănătate, precum stări sincopale (pierderea stării de conștiență), dureri care nu cedează la antialgice pe perioade îndelungate, accidente ușoare (casnice, de muncă), traumatisme, care aparent nu pun viața în pericol, dar în timp pot avea consecințe nefavorabile (precum existența unui hematom ce se poate retrage de la sine sau să necesite intervenție chirurgicală, fracturi care nu se consolidează corect în lipsa unei atitudini terapeutice corespunzătoare).

Toate aceste situații pot îndruma pacientul spre o investigație sigură, ce poate oferi un diagnostic imagistic de înaltă calitate.

Contraindicațiile investigației IRM

Înainte de examinare pacientul trebuie să comunice medicului radiolog câteva aspecte care vor ține de decizia de a efectua investigația sau nu.

  • În cazul utilizării substanței de contrast pacientul menționează că prezintă alergii medicamentoase sau alimentare, se impune vizita la medicul alergolog, iar în urma consulțatiei se va decide dacă pacientul poate opta pentru aceasta investigație cu substanță de contrast sau nativ.
  • Prezența obiectelor metalice în corp – stimulatoare cardiace, valve cardiace metalice, tije metalice, schije, implanturi metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, activitatea profesională cu metale sau intervențiile chirurgicale recente pe vasele de sânge contraindică investigația. În cazul pacienților cu proteze este necesar să se transmită natura materialului din care sunt confecționate acestea pentru a fi verificată compatibilitatea RMN.
  • Utilizarea dispozitivului intrauterin – poate contraindica investigația, însă este necesar comunicarea materialului din care este confecționat; pot fi acceptate DIU pe bază de cupru.
  • Pacienții care suferă de claustrofobie (frica de spații închise, mici) pot avea contraindicație, însă, se poate asigura o sedare pentru a permite investigația, dar numai în prezența unui medic anestezist.
  • Afecțiunile renale pot contraindica utilizarea substanței de contrast, analiza de creatinină fiind obligatorie înainte de investigație.
  • Sarcina – deși nu se cunosc efecte adverse ale investigației, trebuie evitată metoda în primele 3 luni de sarcină. În funcție de patologia gravidei se ia decizia de comun acord între medical curant și medicul radiolog.
  • În cazul femeilor care alăptează, dacă se utilizează substanță de contrast, alăptarea se reia după 48 de ore de la investigație.

Pregătirea pacientului

Se îndepărtează toate obiectele metalice care sunt asupra pacientului (bijuterii, telefoane, proteze dentare, aparate auditive, carduri bancare) deoarece vor fi atrase de câmpul magnetic și se vor deteriora.

Pacientul îmbrăcat cu un halat de unică folosință este așezat întins pe o masa mobilă, care este introdusă în dispozitivul  de examinare pentru un interval de 15 până la 60 de minute, în funcție de zona scanată. Pe tot parcursul investigației pacientul este sub atenta observație a operatorului și va comunica cu acesta.

Investigația nu este dureroasă, pacientul auzind doar zgomotul ambiental al dispozitivului, însă se pot utiliza căşti pentru a reduce disconfortul fonic.

În perioada cât pacientul se află în scanner este necesar să nu se miște, iar din când în când va primi comenzi să-și țină respirația pentru intervale scurte de timp.

În prealabil nu sunt necesare pregătiri speciale, precum diete, administrarea anumitor medicamente sau alte regimuri igieno-dietetice. Este recomandat însă, ca înainte de investigație pacientul să nu mănânce cu 2-3 ore înainte, fiind permis doar aportul de apă, fără cafea sau băuturi carbogazoase. În cazul regiunilor abdomen și/sau pelvis se recomandă ca pacientul să nu se alimenteze cu 4 ore înainte, să consume doar apă pentru hidratare.

Nu este necesară întreruperea tratamentului medicamentos, se va administra conform programului obișnuit.

De reținut!

Investigația RMN este o metodă de diagnostic nedureroasă, neiradiantă, care oferă o precizie înaltă de diagnostic, fără efecte nocive asupra organismului.