Rubarba (Rheum officinale) – utilizări terapeutice, mod de administrare și contraindicații

Rubarba, cunoscută şi sub denumirea de revent, este o plantă perenă, erbacee, care aparține familiei Polygonaceae. Tulpina rubarbei prezintă formă cilindrică şi o înălțime de aproximativ 2 metri. Frunzele rubarbei prezintă dimensiuni crescute, sunt late şi subreniforme şi prezintă un diametru de cel mult 100 cm. Florile de rubarbă prezintă o culoare roşiatică, rozie sau verde-albicioasă, prezintă dimensiuni reduse şi sunt grupate în inflorescențe paniculiforme. Fructul de rubarbă îmbracă aspectul unei anchene de formă triunghiulară.

La ingerare, rubarba prezintă un gust specific, amărui asemănător țelinei. Planta este originară din țările din Asia Centrală (China, Tibet, Mongolia şi Siberia Orientală) şi este întâlnită frecvent în zonele muntoase cu o altitudine de cel mult 4000 metri. Substanțele chimice prezente în cantități crescute în componența plantei sunt următoarele: crizofanolul, emodolul, fisciolul, aloe-emedolul, reolul, raponticina, serozida A şi B. Rubarba are proprietăți astringente, antiinflamatoare, analgezice, antidiareice, laxative şi digestive.

 

Utilizările rubarbei:

Rubarba poate fi utilizată în scop terapeutic în cadrul următoarelor afecțiuni sau stări patologice:

 • Disfuncție biliară
 • Disfuncție hepatică
 • Constipație
 • Inapetență
 • Inflamațiile mucoasei bucale
 • Hemoroizi
 • Fisuri anale
 • Intervenții chirurgicale la nivelul rectului
 • Stimularea peristaltismului intestinal
 • Menopauză.

Mod de utilizare rubarbă:

Infuzia de rubarbă se poate obține amestecând o linguriță de plantă uscată şi pulverizată în 150 ml apă fierbinte. Amestecul se lasă în repaus timp de 10-15 minute, după care se strecoară şi se poate consuma. Doza zilnică recomandată este de 2 căni de infuzie de rubarbă, dimineața şi seara.

Pe piața farmaceutică se găsesc câteva preparate medicamentoase care conțin extracte vegetale din revent. Acestea sunt ERr 731, Cortelax şi Femi-loges.

Contraindicații rubarbă:

Este contraindicată utilizarea plantei în cazul femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, persoanelor diagnosticate cu ocluzie intestinală şi celor care au dezvlltat în antecedente reacții alergice în urma administrării infuziei sau a extractelor de rubarbă în formă medicamentoasă.

Utilizarea îndelungată şi depăşirea dozei zilnice  recomandate poate determina apariția unor tulburări de echilibru hidroelectrolitic prin pierdere de electroliți şi de apă în cantități crescute.

Interacțiuni cu alte medicamente

Administrarea plantei în asocierea tratamentului medicamentos cu glicozide cardiace poate stimula mecanismul de acțiune ale acestora din urma, potențând efectul de toxic cardiac.

 

Bibliografie:

 1. Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Oana Cioancă, Ana Clara Aprotosoaie, Anca Miron, Plante Medicinale de la A la Z, Editura Polirom, Iași, 2014
 2. Aurel Ardelean, Gheorghe Mohan, Flora Medicinală a României, Editura All, București, 2008
 3. RHUBARB, link: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-214-rhubarb.aspx?activeingredientid=214&
 4. A Systematic Review of Rhubarb (a Traditional Chinese Medicine) Used for the Treatment of Experimental Sepsis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538976/