Rubeola – manifestări clinice, diagnostic și tratament

Rubeola este o boală infectocontagioasă care se manifestă în mod caracteristic prin erupție, limfadenopatie denumită și febră pojar german sau pojarul de 3 zile sau pojărel. Este asemănător cu atacul de rujeolă și poate duce la artrită sau la femeile însărcinate poate determina sindromul rubeolei congenitale.

Agentul etiologic

Virusul rubeolic este un togavirus, nu necesită un vector în transmiterea lui. Are în interior o capsulă cu ARN helicoidal și o proteină, fiind inclus într-o anvelopă.

Epidemiologie

Boala este întâlnită la copii școlari, primăvara, din 1969 s-a introdus vaccinul viu atenuat iar incidența a scăzut. Perioada de incubație variază între 12 și 23 de zile, virusul se transmite prin aerosoli, afectează inițial tractul respirator, ulterior ajunge în sânge.

Patogeneza și histopatologia

Erupția din rubeolă este mediată imunologic, astfel erupția apare când se dezvoltă anticorpul specific. Viremia este prezentă cu o săptămână înainte de erupție și durează încă câteva zile după erupție.

Manifestări clinice

Infecția la copil poate contura o formă subclinică, dar în cazul adultului se manifestă cu febră, stare de rău și anorexie. Simptomele caracteristici sunt limfadenopatia cervicală, auriculară posterioară și suboccipitală, erupție și febră. Erupția, cel mai frecvent începe pe față și se întinde pe tot corpul; este maculopapulară, acoperită uneori de coriză moderată, nu este confluentă  și durează până la 5 zile. Poate să apară pe palatul moale pete Forscheimer și conjunctivită. Febra este prezentă în faza incipientă de boală, dar poate să și lipsească.

Complicațiile rubeolei

Artrita  acuta și cronică prezentă la încheietura mâinii sau genunchi, hemoragia datorată trombocitopeniei, encefalite post rubeolă și foarte rar hepatită.

Rubeola congenitală

Infecția produsă la femeia însărcinată produce rubeolă congenitală cu boală cardiacă, cataractă și surditate la copil. Pot să mi apară și semne tranzitorii cum este greutatea mică la naștere, icter, hepatosplenomegalie și pneumonie la nou-născut. Cel mai important caracter prognostic este vârsta gestațională.

Diagnostic

Este realizat prin izolarea virusului din probele recoltate din faringe sau din alte secreții. Diagnosticul diferențial se face cu patologia care imită simptomele de rujeolă, scarlatina, toxoplasmoza și altele.

Profilaxie

Vaccinul antirubeolic viu atenuat poate fi administrat oricărei persoane susceptibile cu condiția să nu fie însărcinată.

Tratament

Se administrează tratament simptomatic pentru febră, artrită și altralgii. Nu există tratament specific pentru rubeolă.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310
  3. https://vsearch.nlm.nih.gov/vivisimo/cgi-bin/query-meta?v%3Aproject=medlineplus&v%3Asources=medlineplus-bundle&query=+rubella&_ga=2.175497835.818373750.1515168579-73052734.1515168579