Rujeola – manifestări clinice, diagnostic și tratament

Rujeola
Rujeola

Rujeola este o boală acută eruptivă și contagioasă, de tip respirator, care are denumirea populară de pojar. Patologia are un tablou clinic specific, iar vaccinul viu atenuat este disponibil din 1963, motiv pentru care rujeola este rar întâlnită în prezent.

Rujeola Agentul etiologic

Virusul face parte din familia Paramyxoviridae a genului Morbillivirus. Virionul are un aspect pleomorf ce conține șase proteine, prezintă o capsidă internă cu un dublu helix spiralat de ARN, fiind inclus într-o anvelopă specifică.

Rujeola – epidemiologie

Singura gazdă vie pentru rujeolă este omul. Virusul rujeolic se transmite prin secreții respiratorii, prin aerosoli. Perioada contagioasă începe cu una sau două zile înainte să apară simptomele și cu 10-14 zile înainte de erupție.

Patogeneză și histologie

Virusul invadează inițial mucoasa respiratorie de unde pătrunde în sânge și se leagă de celulele albe sangvine, ulterior ajungand la toate țesuturile din organism. Celulele gigant Warthin-Finkeldey sunt patognomonice pentru rujeolă. Invazia căilor respiratorii este responsabilă de tuse și coriză, mai rar infecția poate fi însoțită de bronșiolită. Lezarea mucoasei respiratorii cu pierderea cililor favorizează infecția cu bacterii. Anticorpii specifici pot fi detectați înainte de erupția cutanată. Modificările histopatologice în encefalita rujeolică descriu: congestie, hemoragie focală și demielinizare perivasculară.

Manifestările clinice

Rujeola debutează cu un prodrom respirator, două până la patru zile, însoțit de stare generală proastă, tuse, febră (40°C) secreții nazale și lacrimale. Petele Koplik (caracteristice) au o nuanță alb-albăstrui pe fond roșu aprins, ce apar înainte de erupție, fiind localizate pe mucoasa jugală, în apropierea molarilor. Petele însă dispar după erupție. Erupția este maculopapulară, neprurginoasă, zona de debut a erupției fiind la nivelul liniei de inserție a părului, retroauricular. După patru zile simptomatologia se reite treptat.

Complicații

  1. La nivelul tractului respirator: laringita, broșiolita, pneumonia, datorate suprainfecției cu bacterii.
  2. La nivelul sistemului nervos central: anomalii encefalogene, cefalee, amețeli, convulsii și comă, semne ce survin la câteva zile de la erupția cutanată și ocazional la câteva săptămâni.
  3. La nivel gastro-intestinal: gastrita, apendicita, hepatita, aderența mezenterică și ileita mezenterică.

Rujeola atipică

Se caracterizează prin erupție de la periferie spre centru la câteva zile după un podrom febril. Este ușor comparată cu urticaria veziculară. Febra este înaltă și de regulă însoțită de edeme la nivelul extremităților.

Examen de laborator

Limfopenia, neutropenia se datorează invaziei leucocitelor de către virus. Diagnosticul de certitudine se stabilește pe baza unui frotiu din secrețiile respiratorii, colorat cu imunofluorescență.

Tratament

Terapia antirujeolică este bazată pe tratarea simptomelor și complicațiilor.

De reținut, atat infecția cat și posibilele complicații, poat fi evitate prin vaccinare.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/symptoms-causes/syc-20374857
  3. https://www.medicalnewstoday.com/search?q=measles&p=1