Salmonelozele – manifestări clinice, diagnostic și tratament

Salmonella
Salmonella

Salmonelele se găsesc într-o multitudine de habitaturi, sunt foarte adaptabile datorită structurii lor genetice. Există peste 2300 de microorganisme diferite, unele produc infecții la om, cum este febra tifoidă, septicemie, diaree cu sânge, diaree apoasă sau dizenterie.

Etiologie

Sunt bacili gram-negativi din familia Enterobacteriaceelor, sunt neîncapsulați și aproape majoritatea mobili, având flageli. În mod obișnuit nu fermentează lactatele, ele fiind facultativ anaerobe.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Clasificarea actuală a salmonelelor se bazează pe înrudirea ADN-urilor, sunt recunoscute doar două  specii Salmonella enterica și  Salmonella bongori, cea din urmă nu este patogenă.

 

Febra tifoidă

Este o infecție acută, sistemică, produsă de mai multe specii (Salmonella typhi, Salmonella paratyphi și Salmonella typhimurium), din această cauză se mai numește febră enterică.

Epidemiologie

Sursa ce mai frecventă este apa și alimentele contaminate, purtători cronici sunt persoane de peste 50 de ani care au calculi biliari. Din această cauză contaminarea se face prin contact direct sau prin alimente și apă contaminată.

Patogeneză

Invazia inițială bacteriană produce bacteriemie asimptomatică tranzitorie, datorită fagocitelor care le ingeră, bacteriile supraviețuiesc și participă la un proces de multiplicare. Odată ce numărul de bacterii depășește pragul critic, rezultă bacteriemia secundară cu răsunet clinic.

Manifestările clinice

Perioada de incubație este variabilă de la 3 până la 60 de zile. Clinic se manifestă cu indispoziție, cefalee, frisoane și febră 40-410 C. Poate să fie o formă ușoară, dar putem vorbi și de o formă gravă cu o coagulare intravasculară diseminată, afectarea sistemului nervos central și exitus.

Examen de laborator și diagnostic

Leucocitoza este în raport direct cu febra, diagnosticul definitiv depinde de găsirea microorganismului.

Tratament

Cloramfenicolul este tratamentul antibacterian electiv în cazul de față, la adult se folosește 50-75 mg/kg corp /zi două săptămâni și se scade doza treptat tot cu 2 mg. Se mai folosește amoxacilina, florochinolona și ciprofloxacina.

 

Salmonelele netifoide

Aceste infecții sunt caracterizate de diaree acută, abcese focale, sindrom septic, osteomilită, meningită, endocardită și altele.

Epidemiologie

Datorită faptului că salmonele netifoide nu sunt adaptate unei gazde, animalele devin un pericol pentru om. Coaja de ou este o sursă frecventă și laptele poate provoca epidemii extinse.

Patogeneză

Invazia are loc la nivelul intestinului subțire, multiplicarea se produce în celulele epiteliale din intestin.

 

Manifestări clinice

  • Gastroenterita perioada de incubare este 24-48 de ore, nu se prelevă, de regulă culturi, iar boala trece nediagnosticată. Se manifestă prin greață, vărsături, crampe abdominale și diaree care poate devenii holerică și sanguinolentă când invazia este în colon. Boala este ușoară, iar tratamentul este cu antibiotic 7 zile.
  • Localizarea infecțiilor sistemice: endocardita este rară, dar și când apare se manifestă cu disfuncții valvulare și leziuni cardiace, infecțiile arteriale apar în cazul existenței unui anevrism aortic. Infecții de tract urinar, pneumonie, empiem, meningită, artrita septică si osteomielita sunt câteva localizări.

 

Diagnostic și tratament

Diagnosticul specific este stabilit de identificarea virusului. Tratamentul cu antibiotice se face pe baza antibiogramei, datorită multiplelor rezistențe la antibiotic.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. https://www.medicinenet.com/salmonella_food_poisoning_salmonellosis/article.htm#is_salmonella_contagious
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329