Sangtec 100 (S100)

83
Markeri tumorali
Markeri tumorali

Sangtec 100 (S100)

Proteina S100, cunoscută şi sub denumirea de Sangtec100, este o substanță care aparține grupului de proteine care leagă calciul. Această proteină asigură buna desfăşurare a proceselor intracelulare precum desfăşurarea ciclului celular, creşterea celulară, mobilitatea celulară, transcripția şi diferențieea celulară. Prezența proteinei S100 în ser este strâns legată de unele afecțiuni precum bolile neoplazice, diferitele cardiomiopatii şi bolile neurodegenerative.

Determinarea serică a proteinei S100 este recomandată pentru monitorizarea bolnavilor diagnosticați cu melanom malign, pentru examinarea bolnavilor cu accident vascular cerebral sau traumatisme cerebrale. Proteina S100 este un marker de boală metastatică în cazul bolnavilor diagnosticați cu melanom malign cutanat.

De asemenea, în cazul bolnavilor cu diferite afecțiuni neoplazice, proteina S100 este utilă pentru monitorizarea evoluției bolii sub tratament şi pentru determinarea precoce a recidivelor tumorale.

Determinarea serică a proteinei S100 se realizează prin intermediul metodei imunochimice, cu detecție prin electrochemiluminescență (metoda ECLIA).

Valori normale: sub 0,105 micrograme/L cub.

Valori crescute:

  • Afecțiuni neoplazice (în special în melanomul malign cutanat)
  • Traumatisme cerebrale
  • Accident vascular cerebral
  • Boli neurodegenerative

 

Bibliografie:

  1. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001
  2. Iulia Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
Articolul precedentNasterea naturală
Articolul următorAcizi biliari în ser
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul V în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.