Sarcina ectopică

Femeie insarcinata in salon monitorizand ritmul cardia fetal
Femeie insarcinata in salon monitorizand ritmul cardia fetal

Sarcina ectopică

Sarcina ectopică intervine atunci când zigotul (produsul de concepţie) se grefează în afara cavităţii uterine. Factorii de risc majori pentru sarcina ectopică sunt:

  • boala inflamatorie pelvină
  • istoric de operaţie a trompelor uterine
  • folosirea de dispozitive intrauterine
  • expunere intrauterină la dietilstilbestrol
  • tehnici de reproducere asistată
  • sarcină ectopică anterioară
  • fumatul

Simptomatologie

Simptomele cele mai frecvente ale sarcinii ectopice sunt durerile ce apar în urma distensiei ori rupturii trompei uterine sau disconfortul abdominal şi se manifestă la 90% din cazuri. Istoricul ciclurilor menstruale este deseori, dar nu întotdeauna, anormal. Semnul clasic este amenoreea, de la 4 la 12 săptămâni după ultimul ciclu menstrual şi care apare la 70% din cazuri. Sângerările vaginale sunt şi ele prezente ( 50-80%), de cele mai multe ori reduse cantitativ, însă o sângerare mai abundentă nu exclude diagnosticul de sarcină ectopică.

Diagnostic

Diagnosticarea sarcinii este esenţială pentru evidenţierea unei posibile sarcini ectopice. Testele de sarcină care sunt folosite actual au la bază detectarea subunităţii beta a gonadotropinei corionice umane în urină sau în ser. Diagnosticul definitiv se pune cu ajutorul ecografiei, prin vizualizare directă laparoscopică sau în timpul intervenţiei chirurgicale.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

La ecografie se poate observa un uter gol cu activitate cardiacă a embrionului vizualizată în afara sa, fiind diagnostică pentru sarcina ectopică, lucru ce poate fi observat 10% cu ajutorul ecografiei transabdominale şi până în 25% cu ecografia transvaginală. Combinaţia dintre o masă anexială ecogenă şi lichid liber în condiţiile unui uter gol indică un risc de aproape 100% pentru o sarcină ectopică. Laparoscopia prezintă o rată scăzută a rezultatelor fals negative, fiind o tehnică exactă de diagnostic pentru sarcina ectopică.

Management terapeutic

Tratament chirurgical:

Laparoscopia, spre deosebire de laparotomie este metoda preferată pentru tratarea sarcinilor ectopice la pacientele stabile din punct de vedere hemodinamic. Salpingostomia laparoscopică este preferată faţă de salpingotomia laparoscopică pentru tratamentul sarcinilor ectopice care nu sunt rupte, la pacientele la care se doreşte menţinerea fertitilităţii.

Tratament medicamentos:

Methotrexatul este singurul medicament actual recomandat ca alternativă la intervenţia chirurgicală a sarcinii ectopice. Se administrează cel mai adesea sistemic intramuscular, eliminând necesitatea laparoscopiei sau a injecţiilor locale efectuate sub ghidaj ecografic.

 

Bibliografie:

  1. Medicină de urgenţă , ediţia a VI-a, vol. I , Ed. Alpha MDN
  2. 2.Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
  3. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Medicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2016.