Sedimentul urinar

41
Recoltor urina
Recoltor urina

Sedimentul urinar

Sedimentul urinar este constituit de componentele insolubile din urină, care se obține prin centrifugare. Dintre componente unele sunt pur chimice (acid uric, urați, carbonat sau oxalat de calciu, fosfați alcalini sau amoniacomagnezemii), iar mai rar sunt prezente xantina și aminoacizi de tipul cisteteinei, tirozinei sau leucemiei. Aceste elemente chimice sunt prezente în stare amorfă sau cristalizare în forme specifice, ușor de identificat la microscop.

Sedimentul urinar calitativ

Examenul microscopic direct sau după colorarea cu albastru de metilen, eozina, violet de gențiană și Sudan III, reprezintă metoda de evaluare calitativă a componentelor sedimentului urinar.

Sedimentul urinar cantitativ

Determinarea cantitativă a elementelor formate din sedimentul urinar după una dintre metodele uzuale: Addis, Hamburger, Stanfeld-Webb.

 

Sumar de urină

Elemente Valori normale
Eritrocite < 4 celule pe câmp
Leucocite < 4 celule pe câmp
Celule tubulare renale < 2 celule pe câmp
Celule tranziționale < 5 celule pe câmp
Celule scuamoase Rareori semnificative (frecvente, masă)
Fragmente epiteliale Patologice indiferent de număr
Cilindrii hialini și granuloși 0-2 cilindrii pe câmp
Alți cilindri Patologice indiferent de număr
Cristale Semnificative (prezente, frecvente, masă)
Cristale patologice Patologice indiferent de număr

 

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.

 

 

 

 

Articolul precedentPigmenții urinari
Articolul următorTestele pentru hemoragiile oculte – Testul Addler
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul V în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.