Sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic
Sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic (SN)  se caracterizează prin excreţie urinară a peste 3 grame proteine pe zi, din cauza bolii glomerulare. Sindromul nefrotic este o formă de manifestare a unei glomerulopatii, în care caracteristica principală este proteinuria cu hipoalbuminemie, hipoproteinemie globală, edeme şi hiperlipoproteinemie cu lipidurie.

Etiologie

Sindromul nefrotic apare la orice vârstă, dar este mai frecvent la copii, mai ales la copiii cu vârste cuprinde între 1 an şi jumatate şi 4 ani.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Cauze

Cauzele sindromului nefrotic se împart în primare şi secundare. Cauzele primare sunt reprezentate de boala cu modificări minime, glomeruloscleroza focală segmentară şi nefropatia membranoasă.

Cauzele secundare cele mai frecvent întâlnite sunt nefropatia diabetică şi preeclampsia. Alte cauze secundare pot fi: metabolice, imunologice, neoplazice, medicamentoase, infecţioase, alergice, fiziologice.

Proteinuria apare din cauza modificărilor celulelor endoteliale capilare, membranei bazale glomerulare sau podocitelor, care în mod normal, filtrează proteinele serice în mod selectiv, în funcţie de dimensiunea şi de încărcătura electrică. Rezultatul este pierderea urinară de proteine, în special albumină, iar ca urmare, pacienţii dezvoltă edeme periferice, ascită, revărsate şi risc crescut de infecţie.

Semne şi simptome

Semnele precoce care apar sunt anorexia, starea generală alterată şi urina spumoasă determinată de concentraţia mare de proteine. Edemele pot fi cauza dispneei, discomfortului toracic, artralgiilor (durere la nivelul articulaţiei) sau durerii abdominală. Edemele pot să mascheze pierderea de masă musculară şi determină linii paralele albe pe palatul unghial.

Diagnostic

Diagnosticul se suspicionează la pacienţii cu edeme şi proteinurie la analiza urinei şi este confirmat prin măsurarea proteinelor din urina din 24 de ore.

Cauza sindromului nefrotic poate să fie sugerat de istoric, iar atunci când cauza este neclară, se indică testarea serologică şi biopsie renală. Pe lângă proteinurie, la analiza urinei se poate evidenţia şi eritrocite şi cilindri (hialini, granuloşi, lipidici). Testele suplimentare ajută la caracterizarea severităţii şi complicaţiile bolii.

Prognostic

Prognosticul sindromului nefrotic depinde de cauză. Remisiunea completă poate să apară spontan sau sub tratament. De obicei, prognosticul este bun în bolile responsive la corticosteroizi.

Prognosticul poate să fie influenţat de infecţie, hipertensiune, azotemie semnificativă sau tromboze în venele cerebrale, pulmonare, periferice sau renale.

Tratament

Tratamentul etiologic este posibil în formele secundare, care trebuie căutate sistematic.

Tratamentul simptomatic cuprinde:

  • reducerea proteinurie – inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei/antagoniştii receptorilor de angiotensină au efect antiproteinuric;
  • regim – cu evitarea excesului de proteine şi sărac în lipide. Dacă există semne sau risc de malnutriţie se recomandă regim normoproteic, dieta hiperproteică nu se indică, deoarece amplifică filtrarea glomerulară, creşte catabolismul proteic şi proteinuria;
  • combaterea edemelor – restricţia aportului de sare (cca 3 g/24h) şi administrarea de diuretice.

Tratamentul hiperlipemiei se face cu dietă hipolipidică şi cu inhibitori de HMG-CoA-reductaza (simvastatin, pravastin, atorvastatin), care scad colesterolul total şi LDL-colesterolul.

Anticoagularea profilactică este recomandată în sindroamele nefrotice cu albuminemie redusă. Profilaxia trombozelor este şi mai importantă la pacienţii cu risc trombotic adiţional. În SN, eficienţa heparienei este diminuată datorită deficitului de antitrombină III.

Vaccinarea antipneumococică şi împotriva varicelei este recomandată, mai ales la copiii cu SN. Antibioticele şi antiviralele trebuie instituite prompt în caz de infecţie. Administrarea de imunoglobuline intravenos pare să reducă rata de infecţii.

 

Bibliografie:

  1. Manualul Merck, Ed. All, Ediţia a 18- a
  2. Romoşan I., Voiculescu M., Golea O., Sindromul nefrotic, Ed. Academiei Române, 1992
  3. Ciocâlteau A., Tratat de nefrologie, Ed. Naţional Bucureşti, 2006