Strabismul

60
Strabism
Strabism

Strabismul

Strabismul interesează 5% din populaţie şi majoritatea cazurilor clinice sunt la copii. Strabismul cuprinde un grup de afecţiuni care se manifestă clinic printr-o poziţie anormală a globilor oculari.

Netratat, strabismul expune ochiul la ambliopie funcţională în 50% din cazuri, aceasta însemnând diminuarea acuităţii vizuale fără leziune organică aparentă. Are consecinţe funcţionale grave asupra globului ocular, cu deviaţia axelor vizuale ale celor doi ochi, constituind o anomalie senzorială sau motorie. Depistarea precoce şi instituirea tratamentului în strabism, înainte de 3 ani, permite identificarea ambliopiei, care la această vârstă este accesibilă terapiei şi favorizează şansele de vindecare în strabism.

În mod normal la nivelul globilor oculari, în poziţie paralelă imaginea vizuală se formează în puncte retiniene corespondente ideale – cele două macule, având aceleaşi caractere; prin sumarea acestora, rezulă o imagine vizuală unică.

Devierea axelor oculare în strabism produce perturbări ale recepţiei vizuale la nivelul cortexului occipital, imaginea aceluiaşi obiect fiind percepută în puncte retiniene care nu au aceeaşi direcţie vizuală – puncte retiniene necorespondente. Astfel:

  • Imaginea aceluiaşi obiect este văzută dublă;
  • Pentru a suprima diplopia şi confuzia, creierul neutralizează, adică exclude una dintre imagini, aceea a ochiului deviat şi dezvoltă un scotom de neutralizare;
  • Neutralizarea ochiului deviat riscă să antreneze ambliopie;
  • Pentru a obţine o singură imagine finală din doua imagini necorespondente foveea ochiului fixator şi zona extrafoveală a ochiului deviat, punctul retinian necorespondent devine corespondent şi astfel apare corespondenţa retiniană anormală.

Factorii precipitanţi: traumatism, stare de boală, ochelari noi, activitate vizuală intensă.

Factori amelioranţi: corecţia optică, odihnă, schimbarea poziţiei capului.

Simptome şi semne asociate: diplopie, cefalee, închide un ochi.

Factori de risc: prematuritate, incidente la naştere, istoric familial.

Este recomandat examenul oftalmologic complet.

Tratamentul trebuie instituit cât mai devreme pentru ca eficacitatea lui să fie mai bună.

Obiectivele tratamentului:

  • Obţinerea acuităţii vizuale normale la ambii ochi
  • Alinierea ochilor (pozitie paralelă) – reducerea deviaţiei strabice
  • Obţinerea sau imbunatăţirea vederii binoculare.

 

Bibliografie:

  • Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a,Editura All, 2012.
  • Dumitrache M – Oftalmologie Clinică, Ed. Universitară „Carol Davilla”, Bucureşti, 2008.
  • Paul Cernea, Tratat de oftalmologie, Ed. Medicală, 2002.

 

Articolul precedentRetinopatia hipertensivă
Articolul următorAnafilaxia şi reacţiile alergice acute
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul V în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.