SUMETROLIM®, comprimate

Sumetrolim 400 mg/80 mg comprimate

sulfametoxazol/trimetoprim

Ce găsiți în acest prospect:

 1. Ce este Sumetrolim şi pentru ce se utilizează
 2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Sumetrolim
 3. Cum să utilizaţi Sumetrolim
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Sumetrolim
 6. Conținutul ambalajului și alte informaţii
 7. Ce este Sumetrolim şi pentru ce se utilizează

Sumetrolim conţine o combinaţie de sulfonamidă-trimetoprim care are efecte antimicrobiene.

Administrarea Sumetrolim este indicată în infecţii cauzate de germeni patogeni sensibili la această combinaţie cum sunt

 • Infecţii ale tractului respirator: bronşită, sinuzită, infecţii ale urechii medii, unele tipuri de pneumonii,
 • Infecţii gastro-intestinale: afecţiuni inflamatorii ale intestinului, diareea călătorului, tifos abdominal,
 • Infecţii ale tractului urinar şi renal: cistită acută,
 • Infecţii genitale: afecţiuni inflamatorii pelviene la femei, unele tipuri de uretrită
 • Infecţii ale pielii: furuncule (abces inflamat purulent la nivelul folicului de păr), abcese, leziuni infectate.
 1. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Sumetrolim

Nu utilizaţi Sumetrolim

– dacă sunteți alergic la sulfametoxazol sau trimetoprim sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6),

– dacă aţi prezentat în trecut reacţii alergice la derivaţi de sulfonamide şi compuşi cu structură chimică asemănătoare (acestea includ unele medicamente antiinfecţioase, antidiabetice de tip sulfoniluree şi diuretice de tip tiazidă),

– dacă ați avut hepatită acută, insuficienţă gravă a ficatului, sau o boală metabolică (porfirie hepatică acută),

– dacă aveți afecţiuni hematologice, anemie cu deficienţă de acid folic, deficiență a unor proteine  (enzima glucozo-6-fosfat-dehidrogenază),

– dacă aveți insuficienţă severă a rinichilor (excepție cazul în care efectuați ședințe de dializă)

– în timpul sarcinii sau alăptării.

Copii

La copii cu vârsta sub 6 ani se recomandă utilizarea Sumetrolim sirop.

Sub vârsta de 3 luni poate fi utilizat exclusiv sub prescripție strictă în funcție de nevoile individuale.

Atenționări și precauții

Înainte să utilizaţi Sumetrolim, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Au fost raportate reacții trecătoare pe piele cu punerea în pericol a vieții (sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică) după utilizarea Sumetrolim, care au apărut la început sub formă de pete bine delimitate roșii sau pete circulare având deseori vezicule în partea centrală. În plus pot să apară semne care includ ulcerații la nivelul gurii, gâtului, nasului, organelor genitale și conjunctivită (ochi roșii și umflați).

Acest erupții trecătoare pe piele care pot pune viața în pericol sunt asociate deseori cu simptome asemănătoare gripei. Erupția se poate extinde la nivelul întregului corp sub formă de vezicule sau descuamare a pielii. Cel mai mare risc de apariție a acestor reacții grave la nivelul pielii este în primele săptămâni de tratament. Dacă dezvoltați sindrom Stevens-Johnson sau necroliză epidermică toxică după utilizarea Sumetrolim, tratamentul cu Sumetrolim nu mai trebuie reluat niciodată. Dacă prezentați erupție trecătoare pe piele sau aceste simptome întrerupeți utilizarea Sumetrolim, cereți imediat sfatul medicului și spuneți medicului că ați utilizat acest medicament.

Dacă vă aflați în una din situațiile descrise mai jos, trebuie să informați medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament:

– Dacă ați fost tratat în trecut pentru reacții alergice severe sau astm bronșic,

– Dacă aveți una din următoarele afecțiuni: imunodeficiență, urmați ședințe de dializă, alcoolism cronic, sindrom al imunodeficienței dobândite (SIDA), afecțiuni cronice ale ficatului, sindrom de malabsorbție sau sunteți subnutrit deoarece în aceste situații reacțiile adverse sunt mai frecvente,

– Dacă aveți afecțiuni ale rinichilor, în această situație fiind necesară micșorarea dozelor și monitorizarea strictă a concentrației potasiului în sânge,

– Dacă aveți afecțiuni ale glandei tiroide sau aveți porfirie (o boală metabolică rară) deoarece ambele componente ale acestui medicament pot determina apariția sau înrăutățirea acestor simptome,

– Pacienții vârstnici sunt mai predispuși la apariția reacțiilor adverse în timpul tratamentului cu Sumetrolim mai ales în cazul prezenței, în același timp, a unor afecțiuni (afecțiuni ale ficatului și rinichilor) sau administrării în același timp a unor medicamente,

– În cazul dizabilității mentale relaționată cu cromozomul X Sumetrolim poate înrăutăți simptomele,

– Dacă aveți sindromul numit fenilcetonurie deoarece metabolizarea fenil-alaninei (un aminoacid) poate fi agravată de una din cele două substanțe active (trimetoprim) (în special dacă nu vă conformați dietei recomandate),

– Dacă sunteți în tratament chimioterapic (tratament pentru cancer).

Sumetrolim poate scădea concentrația zahărului în sânge la pacienții cu sau fără diabet zaharat mai ales la începutul tratamentului.

În timpul tratamentului trebuie să vă protejați pielea cu haine adecvate sau creme protectoare deoarece Sumetrolim poate determina fotosensibilitate.

Sumetrolim împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizaţi următoarele medicamente:

– Diuretice (medicamente care elimină apa cum sunt acetazolamida, tiazidele), care ajută la creșterea cantității de urină eliminată

– Pirimetamină, utilizată în prevenirea și tratamentul malariei și tratamentul diareei

– Ciclosporină, utilizată după operațiile de transplant sau pentru sistemul imunitar

– Medicamente utilizate pentru subțierea sângelui cum este warfarina

– Fenitoină, utilizată în tratamentul epilepsiei (crizelor)

– Unele medicamente pentru diabet zaharat, cum sunt glibenclamida, glipizida (sulfoniluree)

– Medicamente utilizate pentru probleme ale bătăilor inimii cum este digoxina sau procainamida

– Amantadină, utilizată în tratamentul bolii Parkinson, răcelii sau zona zoster.

– Unele medicamente pentru tratamentul SIDA (virusul imunodeficienței umane), cum este zidovudina sau lamivudina

– Medicamente care pot crește concentrația de potasiu în sânge

– Metotrexat, medicament utilizat în tratamentul cancerului, artritei reumatoide sau psoriazisului

– Medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), incluzând indometacinul utilizat pentru ameliorarea durerii

– Unele medicamente pentru tratamentul depresiei (antidepresive triciclice)

Dacă utilizaţi Sumetrolim în același timp cu alte medicamente poate fi necesară determinarea mai frecventă a testelor de coagulare a sângelui, testelor de glicemie sau în unele cazuri poate fi necesară determinarea concentraţiei medicamentului administrat în același timp cu Sumetrolim.

Dacă sunteţi sub tratament cu Sumetrolim nu utilizaţi alte medicamente eliberate cu sau fără prescripţie medicală fără a întreba mai întâi medicul dumneavoastră.

Sumetrolim împreună cu alimente şi băuturi

Nu există date privind posibile reacţii adverse la administrarea tratamentului cu Sumetrolim în același timp cu alimente sau băuturi.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Ambele componente ale acestui medicament afectează metabolismul acidului folic care este esenţial în dezvoltarea fătului, de aceea Sumetrolim nu trebuie administrat la femeile gravide decât în cazul în care această decizie a fost luată de către medic.

Sumetrolim trece în laptele matern de aceea nu trebuie utilizat în timpul alăptării. Dacă tratamentul este absolut necesar trebuie întreruptă alăptarea pe timpul tratamentului şi 3 zile după terminarea

acestuia, şi este recomandată hrănirea alternativă a nou-născutului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date clinice care să indice o afectare a abilităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje de către Sumetrolim.

 1. Cum să utilizaţi Sumetrolim

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatul trebuie luat cu un volum mare de lichid, de preferat după mese. Pentru o vindecare completă este important ca administrarea acestor comprimate să se facă pe toată perioada recomandată chiar dacă simptomele se ameliorează înainte de terminarea tratamentului. Aveţi grijă să consumaţi în timpul tratamentului o cantitate suficientă de lichide – cel puţin 1,5 litri pe zi.

În cazul tratamentului de lungă durata medicul dumneavoastră va cere determinarea regulată a formulei sanguine şi teste de laborator pentru determinarea parametrilor funcţiei ficatului şi rinichilor.

Pentru a compensa reacţiile adverse hematologice care apar mai ales în urma tratamentului de lungă durată şi pentru a nu risca eficacitatea antimicrobiană se recomandă administrarea de acid folic.

Sumetrolim poate provoca reacţie de fotosensibilitate de aceea în timpul tratamentului trebuie evitată expunerea directă la lumina solară sau protejarea adecvată cu ajutorul hainelor sau a unor preparate fotoprotectoare.

Doza recomandată pentru adulţi si copii peste 12 ani:

2 comprimate x 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara). Pentru tratamentul de lungă durată doza de întreţinere este de 1 comprimat x 2 ori pe zi. Doza zilnică maximă este de 3 comprimate x 2 ori pe zi.

Utilizarea la copii:

Pentru copii cu vârsta sub 6 ani este recomandată administrarea Sumetrolim suspensie.

Doza recomandată pentru copiii cu vârsta între 6-12 ani este de ¾-1comprimat x 2 ori pe zi.

Grupe speciale de pacienţi

La pacienţii cu probleme ale rinichilor doza trebuie modificată de către medic în concordanţă cu funcţia renală şi tipul de infecţie.

Pentru pacienţii vârstnici doza este stabilită de către medic în funcţie de severitatea infecţiei şi luând în considerare afecţiunile concomitente ca şi medicaţia asociată. La pacienţii vârstnici cu funcţia

rinichilor afectată dozele vor fi modificate corespunzător.

Dacă utilizaţi mai mult Sumetrolim decât trebuie

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Simptomele posibile ale unui supradozaj sunt lipsa poftei de mâncare, senzaţie de rău, stare de rău, diaree, dureri de cap, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, scăderea volumului urinar, urină de culoare închisă, comă.

Dacă uitaţi să utilizaţi Sumetrolim

Luaţi doza omisă cât mai repede posibil numai dacă nu este ora de administrare a următoarei doze.

Dacă este timpul pentru administrarea următoarei doze nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Acest lucru nu ar compensa doza omisă şi v-ar expune unui supradozaj.

Dacă încetaţi să utilizaţi Sumetrolim

Pentru o vindecare completă este important să utilizaţi comprimatele pe toată perioada recomandată chiar dacă simptomele se ameliorează înainte de terminarea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă este administrat în dozele recomandate acest medicament este în general bine tolerat. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt cele gastro-intestinale şi reacţiile alergice la nivelul pielii. În cazuri foarte rare, pot să apară reacţii adverse grave uneori cu evoluţie spre un sfârşit letal şi reacţii de hipersensibilitate care pot afecta întregul organism sau organe specifice (cum sunt pielea, ficatul, plămânii, organele formatoare ale elementelor sângelui). Consecinţele grave pot fi prevenite dacă se respectă instrucţiunile şi simptomele sunt observate devreme.

Au fost raportate foarte rar erupții trecătoare pe piele cu punerea în pericol a vieții (sindrom Stevens- Johnson, necroliză epidermică toxică) (vezi pct. 2).

Întrerupeţi administrarea Sumetrolim, adresați-vă medicului dumneavoastră, chemați ambulanţa sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital dacă prezentaţi unul din următoarele simptome:

 • Umflare a mâinilor, picioarelor, buzelor, gurii sau gâtului ceea ce duce la dificultăţi la înghiţire sau respiraţie.
 • Stare de leşin.
 • Aceste simptome sunt semne ale unei reacţii de hipersensibilitate (alergie). Incidenţa acestor reacţii extrem de grave este foarte mică.
 • Erupţie (urticarie), înroşire a pielii, mâncărimi.

Acestea sunt simptome tot ale unei reacţii alergice. Întrerupeţi imediat tratamentul cu Sumetrolim şi adresați-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a-l/o întreba despre tratamentul viitor. Pentru a evita orice consecinţă, mergeți imediat la medicul dumneavoastră dacă simptomele sunt grave şi apar pe toată suprafaţa corpului.

Încetaţi administrarea Sumetrolim şi adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi

unul din următoarele simptome:

 • Tuse sau dificultăţi la respiraţie,
 • Febră, gât inflamat şi dureri ale încheieturilor fără nicio explicaţie,
 • Sângerări punctiforme pe piele pe toată suprafaţa corpului,
 • Îngălbenirea ochilor şi a pielii, urină închisă la culoare,
 • Modificări ale pielii cu senzaţie de arsură.

Asemănător altor medicamente antimicrobiene Sumetrolim poate provoca aşa numita diaree determinată de tratamentul antibiotic. Consultaţi medicul dumneavoastră imediat dacă aveţi diaree severă persistentă în timp ce utilizaţi Sumetrolim.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

– Concentrații crescute de potasiu în sânge (care pot determina spasme severe ale mușchilor și bătăi anormale ale inimii)

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

– O infecție numită candidoză care poate afecta gura sau vaginul. Este determinată de o ciupercă.

– Durere de cap

– Stare de rău (vărsături)

Diaree

– Erupție trecătoare pe piele de natură alergică

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)

– Senzație de rău (greață)

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)

– Umflare a limbii

– Umflare a gurii

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)

– Scădere a numărului de celule albe din sânge care poate favoriza apariția infecțiilor

– Scădere a numărului plachetelor din sânge, care crește riscul de sîngerări sau vânătăi

– Stare de slăbiciune, oboseală sau apatie, paloare a pielii (anemie)

– Methemoglobinemie (o afecțiune caracterizată de prezența unei concentrații crescute a

methemoglobinei în sânge. Acest lucru determină o reducere a eliberării oxigenului în țesuturi

de către celulele roșii din sânge)

– Creștere a numărului de eozinofile din sânge (o categorie de celule albe din sânge)

– Reacții alergice cu erupții trecătoare pe piele, mâncărimi și urticarie; simptome cum sunt febră, umflare a încheieturilor și dureri la nivelul încheieturilor, dureri musculare, umflare a ganglionilor limfatici și/sau simptome asemănătoare gripei (semne ale bolii serului)

– Umflare a inimii

– Reacții alergice severe care determină umflarea feței sau gâtului

– Febră

– Erupție purpurie pe piele, durere în abdomen, inflamare a articulațiilor, sânge în fecale, sânge

în urină (purpură Henoch-Schönlein)

– Umflare a vaselor de sânge (periarterită nodoasă)

– Lupus eritematos sistemic (o boală care afectează sistemul de apărare)

– Concentrații scăzute de zahăr în sânge

– Concentrații scăzute de sodiu în sânge (care în cazuri severe pot determina oboseală și

confuzie, spasme musculare, convulsii și comă)

– Lipsă a poftei de mâncare

– Stare ciudată sau percepții neobișnuite (halucinații)

– Depresie

Dureri de cap neașteptate sau rigiditate a gâtului, însoțită de febră (meningită)

Convulsii (crize)

Oboseală, furnicături sau amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor

– Probleme de control a mișcărilor musculare

– Senzație de amețeală sau învârtire,

– Țiuit sau alte sunete neobișnuite în urechi

– Umflare a ochilor

– Tuse

– Dispnee

– Umflare a pancreasului, care determină dureri severe la nivelul abdomenului și spatelui

– Creștere a concentrației bilirubinei în sânge și a unor parametrii ai funcției ficatului și

rinichilor

– Umflare a ficatului

– Fotosensibilitate

– Cruste pe piele, erupție trecătoare pe piele, eritem

– Reacții grave la nivelul pielii: sindrom Stevens-Johnson și necroliză epidermică toxică

– Dureri musculare sau articulare

– Afectare a funcției rinichilor (uneori a fost raportată insuficiență a rinichilor)

– Creștere a concentrațiilor enzimelor ficatului

Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

– slăbiciune

– oboseală

– insomnie

– apatie

În plus poate apărea formarea de cristale la nivelul căilor urinare.

 

 

 1. Conținutul ambalajului și alte informaţii

Ce conţine Sumetrolim

– Substanţele active sunt sulfametoxazolul şi trimetoprimul. Fiecare comprimat conține sulfametoxazol

400 mg și trimetoprim 80 mg.

– Celelalte componente sunt: amidon de cartofi, talc, gelatină, stearat de magneziu, amidonglicolat de

sodiu (tip A), glicerină (85%), acid stearic

Cum arată Sumetrolim şi conţinutul ambalajului

Comprimate de culoare albă sau alb-cenuşie, rotunde, plate, cu margini teșite, inscripționate pe una din

feţe cu ,,SUMETROLIM’’ şi cu 2 linii perpendiculare pe cealaltă faţă.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Egis Pharmaceuticals PLC

Keresztúri út. 30-38, H-1106, Budapesta, Ungaria

Fabricantul

Egis Pharmaceuticals PLC

Mátyás király út 65, 9900 Körmend,

Ungaria

Acest prospect a fost revizuit în mai 2015.