SURPRIZĂ

SURPRIZĂ. Acesta este cuvântul de azi pentru tine, părinte ales.

Despre SURPRIZĂ este vorba mult între lunile 4-6 de viață ale copilului și ale tale, ca părinte.

Timpul a zburat. Primele luni s-au scurs… nici tu nu știi cum. Și parcă te-ai obișnuit cu a te trezi de multe ori în timpul nopții. Sau de multe ori în timpul zilei. De fapt… e zi sau noapte? 😀 Noroc cu lumina de-afară! Și pare că, încet-încet, s-a legat ceva între tine și ființa apărută în viața ta. Mai ales după ce ați scăpat de colici! 😀

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Acum pare că te vede mai bine, te simte mai bine și îți răspunde cu sunete speciale – cele mai frumoase din lume! Și e o bucurie să simți acest copil răsfățându-se la tine în brațe, lăsându-se moale și… dar stai! Ce se întâmplă?! De ce a terminat de mâncat atât de repede?! Ce-o fi cu el? și de ce mișcă într-una capul în toate părțile, nu vede unde este sânul/biberonul?! Oare nu vede bine? Sau nu vrea să mănânce, o avea ceva la burtă??…

Ei bine, lucrurile sunt așa cum trebuie să fie și cum se întâmplă de când lumea și pământul! Dar parcă s-a schimbat totul prea repede – brusc, de la o zi la alta!

CE s-a întâmplat, de fapt? Printre altele, i s-au dezvoltat mușchii! Ai limbii, ai feței, ai gâtului și nu numai. Aceștia i-au permis să termine masa în cinci minute în loc de treizeci! Surprise! 🙂

Vei remarca acest progres în perioada în care copilul ridică singur capul și se răsucește singur. Ei bine, da, copilul va ridca și capul și se va răsuci singur! O va face în ritmul său – așa și trebuie! Într-o zi, fără să știi când, și fără a-l împinge tu de pe o parte pe alta, copilul se va răsuci singur! Și apoi va scoate chiote de bucurie! SURPRIZĂ chiar și pentru copil, nu doar pentru părinte!

Așadar, data când va termina masa mai repede nu ți-o poate spune nimeni precis. Dar fii prezent(ă)! Și cât poți de calm(ă)… 😉 Cum să faci asta? Găsești o strategie utilă aici.

Posibil ca oamenii din jur să te neliniștească și mai tare, așa că e important să apelezi la intuiția ta: e o chestiune de mers la doctor sau nu? Chiar e nevoie să suplimentezi cu lapte praf sau nu? Chiar trebuia deja să se întoarcă de pe-o parte pe alta?

În ce privește mâncatul, adesea copilul îți arată singur: se desprinde liniștit și vesel de la masă! Dacă nu solicită mâncare mai des decât cu câteva zile înainte, sunt mari șanse ca pur și simplu să termine mai repede, fără să fie alte motive.

În jurul celor patru luni de la naștere se creează un moment destul de interesant în viața unui părinte – mai ales a mamei, care e posibil să se fi epuizat în aceste luni fără să-și dea seama, în special dacă nu a avut alături un ajutor constant. Epuizarea poate conduce la un debit redus de lapte – dacă aceasta alăptează. Astfel că este mult mai important ca părintele – și mai ales mama – să găsească o cale de a se odihni mai multe ore pe zi, decât să suplimenteze cu lapte (praf) cantitatea pe care i-o oferă deja la fiecare masă bebelușului.

Tot în această perioadă, apare mai frecvent întrebarea: este un fel de „grevă a suptului”? Nu neapărat. Inițial, specialiștii au definit „greva suptului” (nursing strike) ca fiind un refuz al bebelușului de a primi hrana, semnalând ceva în neregulă. Ulterior, acest termen a inclus și terminarea mesei într-un timp mai scurt („gustarea”), precum și întreruperea de la masă datorită receptivității crescute a bebelușului la stimulii din exterior.

Dar înainte de a citi despre „greva suptului”, reține: copilul tău crește și îți face câte o SURPRIZĂ în fiecare zi! Nevoia ta de a avea mai multă familiaritate și mai puțină noutate te determină să speri (inconștient) la cât mai multe zile de familiaritate! Însă timpul trece indiferent cât de repede ne dezmeticim și la fel crește și al tău copil! Bucură-te, așadar, de fiecare surpriză!

Următorul articol va fi despre… GREVA SUPTULUI/SUGARULUI. Până atunci, mi-ar plăcea să ne povestești despre surprizele voastre de până acum.

Articolul precedentCatinofort, 60 capsule, Hofigal
Articolul următorGREVA SUGARULUI
Lucia Popescu - Psiholog, Psihoterapeut, Coach Lucia își desfășoară activitatea în cadrul unui centru medical dedicat diabetului și complicațiilor acestora, unde are rol dublu: psihoterapeut și coordonator al programului de educație a pacienților cu diabet și a persoanelor de toate vârstele care doresc o mai bună calitate a vieții. Programul oferă informații de actualitate cu privire la stilul de viață sănătos, precum și exerciții practice, utile în viața de zi cu zi. Lucia consideră că o strategie mintală adecvată susține întotdeauna efortul personal în direcțiile dorite - sănătate, profesie, educație etc. Prin practica sa, dorește să susțină tineri și adulți în a-și dezvolta propriile strategii de adaptare la lumea exterioară și de înțelegere și gestionare a lumii interioare. Mai multe informații despre activitatea și proiectele ei pot fi găsite pe www.mai-bine.ro.