Terapiile cu citokine

Citokinele sunt  un grup mare de proteine produse de mai multe tipuri celulare prezente într-o tumoră. care reglează și coordonează comportamentul sistemului imun; au capacitatea de a modula răspunsurile imune și sunt folosite adesea de către tumoră pentru a-i permite creșterea și a manipula răspunsul imun al gazdei. Ele au capacitatea de a crește activitatea antitumorală a sistemului imun putand  fi folosite ca tratamente anticanceroase. Tipuri de citokine folosite în prezent sunt interferonii și interleukinele.

              Interferonul-α este folosit în tratamentul leucemiei cu celule păroase, sarcomului Kaposi asociat SIDA, limfomului folicular, leucemiei mieloide cronice și melanomului malign.

Interleukina-2 este folosită în tratarea melanomului malign și a carcinomului renal. Datele referitoare la tratamentul cu citokine au început treptat, in ultimii doi ani mai ales, sa treacă în domeniul istoric, noile tratamente antitumorale cu noile molecule orale precum și terapiile imunologice cu anticorpi monoclonali dovedindu-se mult mai eficiente, nemaipunând în balanța și efectele adverse severe ale tratamentului cu citokine.         

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Interferonii sunt citokine produse de sistemul imun implicate în răspunsul antiviral, dar folosite și în tratamentul cancerului.

Există trei tipuri de interferoni:

  • tipul I (IFNα și IFNβ)
  • tipul II (IFNγ)
  • tipul III (IFNλ), descoperit relativ recent.

IFN α – sub denumirile IntronA, RoferonA, PEG-Intron, Sylatron – a fost aprobat ca tratament al leucemiei cu celule păroase, al sarcomului Kaposi, limfomului folicular, leucemiei mieloide cronice și al melanomului. IFN tipurile I și II au fost intens cercetate și, deși ambele tipuri promovează efectele anti-tumorale ale sistemului imun, doar tipul I s-a dovedit clinic eficient în tratamentul cancerului.

Interleukinele sunt un grup de citokine cu efecte multiple asupra sistemului imun. IL-2 este folosită în tratamentul melanomului malign și a carcinomului renal. În fiziologia normală, acesta promovează celulele T efector și T reglatoare, dar mecanismul exact antitumoral este necunoscut. Această formă de terapie este implementată doar după încercarea terapiilor convenționale: chimioterapia, radioterapia și chirurgia. Diferite regimuri de administrare a citokinelor au fost aplicate în eradicarea tumorilor solide la pacienții cu melanom și cancer renal.

  • Interleukina2 fabricată prin tehnologia ADN-ului recombinat și este marcată drept o proteină terapeutică denumită aldesleukin (Proleukin). A fost aprobată de către FDA și câteva țări europene în tratamentul melanomului și a carcinomului renal în doze mari intermitente.
  • O altă formă de interleukina2 combinată cu toxina difterică, produsă în Japonia și denumită Denileukin difitox (Ontak), se leagă de receptorii interleukinei2 și introduce toxina în celulele care exprimă receptorii, omorându-le. În unele leucemii și limfoame, celulele maligne exprimă receptorul pentru interleukina2, acestea răspunzând la tratament. În 1999, Ontak a fost aprobată de FDA pentru tratarea limfomului cutanat cu celule T.

S-au efectuat multe studii in legatura cu administrarea INFγ, INFα, IL2, TNFα și IL12. Noile descoperiri în terapia cu citokine au fost limitate de toxicități, cu efecte adverse precum: greața, vărsăturile, febra, oboseala și cefaleea. Regresia partial/completă a tumorilor s-a observant la unii pacienți în studiile clinice, cu speranța în descoperirea unei citokine sau combinații de citokine adecvate anti-tumorale.

Autor: dr. Claudia Bala.

 

Bibliografie:

 

1.Citokinele în patogeneza și tratamentul cancerului,link: http://www.nature.com/nrc/journal/v4/n1/full/nrc1252.html

2.Cancerul și terapiile cu citokine,link: http://www.bio.umass.edu/micro/immunology/540sigs/cancer2.htm