Tetanos – manifestări clinice, diagnostic și tratament

Detalii | Cum se transmite | Simptome | Evolutie | Tratament | Vaccinare

Tetanos

Este o boală neurologică ce se manifestă printr-un tonus muscular crescut și spasm cauzat de o proteină toxică-tetenospasmină, eliberată de clostridium tetani.

Agentul patogen  este clostridium tetani, un bacil anaerob gram pozitiv, prezintă un spor ovalar la capăt, mobil și incolor, este adesea comparat cu o rachetă de tenis su un braț de tobă. Sporii se găsesc în sol în materiile fecale de la animale și rar în materiile fecale la om, ei pot rezista câțiva ani și sunt rezistenți la fierbere timp de 20 de minute.

Patogeneză

Contaminarea se realizează prin răni cu potențial oxido-reducător, răni ce prezintă țesut mort, corpi străini sau sunt infectate. Clostridium tetani nu poate să producă infecția singur fără alte microorganisme. Toxina din plagă se leagă de terminațiile neuronale, intră în axon și ajunge în corpul celulei nervoase, în măduva spinarii și în trunchiul cerebral. Ajunge în sinapsă și produce blocarea acidului gama-aminobutiric (GABA) și aglicinei. Blocarea de neurotransmițători presupune clivare unor proteine sprcifice pentru funcția aparatului simpatic. Datorită diminuării reflexelor agoniști și antagoniști sunt reînoiți și se produce spasm. Tetanospasmia, asemănător toxinei botulinice, blochează neurotransmițătorii, producând paralizie și slăbiciune musculară.

În tetanosul localizat afectarea este doar la nivelul nervilor ce deservesc mușchii afectați, în tetanosul generalizat toxina intră în sânge și diseminează la nivelul terminațiilor nervoase.

Manifestări clinice

În majoritatea cazurilor simptomele apar după 7 zile, 15% în primele 3 zile și 10% după 14 zile. În mod specific inițial apare o creștere a tonusului muscular de la nivel maseterin (trismus). Ulterior sau concomitent apare contractura la nivelul gâtului, disfagie, apoi este interesat spatele și abdomenul. Musculatura facială prezintă o încleștare „râs silit”. Sunt cazuri în care se poate manifesta cu spasm dureroase, violente și paroxistice, în acest caz poate sa fie prezentă o cianoză.

Evoluția

Poate să fie ușoară – (contractură moderată, fără spasm), moderată – (trismus, rigiditate și spasme) severă – (rigiditate și spasme explozive).

Diagnosticul se stabilește cinic, lichid cefalorahidian adesea este normal, se poate izola din cultură clostridium tetanie, dar acesta poate să fie prezent fără ca boala să existe. O anamneză care să stabilească dacă vaccinul s-a făcut su nu este de mare folos.

Tratament

  • Măsuri generale: toaletarea riguroasă a plăgii, protejarea căilor respiratorii și monitorizare permanentă în izolator.
  • Antibiotic: penicilină (12 mil U IV, 10 zile) sau metronidazol (500mg la6 ore sau 1 g la 12 ore).
  • Antitoxina: Globulina imună tetanică (GIT) este eficientă pentru a neutraliza toxina liberă, toxina legată în țesut nu este influențată.
  • Controlul spasmelor: labetalol, esmololul și sulfat de morfină se folosește

Vaccinare

  • Vaccinarea: după episodul acut pacientul este imunizat activ.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. https://www.medicalnewstoday.com/search?q=tetanus&p=1
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tetanus/symptoms-causes/syc-20351625