Tiroidita Hashimoto (tiroidită autoimună) – simptome, metode de diagnostic și tratament.

Tiroiditele sunt boli cu frecvență crescută ale tiroidei, atât sub formă acută cât și sub formă cronică. Tiroidita cronică autoimună ( tiroidita  Hashimoto) se caracterizează prin prezența gușei care duce în timp la hipotiroidie, în rândul adolescenților, pe când tiroidita subacută se manifestă în special prin dureri ale gușei, dureri care răspund la tratamentul cu antiinflamatoare [2].

Tiroidita  Hashimoto este cunoscută și sub denumirea de gușă limfadenoidă, acesta afectând aproximativ 10-12% din populaţie, raportul dintre bărbați/femei este de 1:10-15. Cea mai mare frecvență este cuprinsă între 30 şi 50 de ani, dar este prezentă și în rândul adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani [1].

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, gușa reprezintă orice mărire a corpului tiroidian care depășește falanga terminală a policelui individului, care reprezintă de patru ori volumul normal al tiroidei. Gușa endemică este o boală de sine stătătoare  care are o prezență de peste 10% din populaţie și care apare datorită unei cantități reduse de iod din sol, cea mai săracă zonă în iod sunt zonele de munte și  determinată de deficitul de iod în sol şi pe malurile abrupte ale râurilor, deoarece apele de ploaie reduc iodul din pământ [3].

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Tiroidita autoimună este asociată cu alte afecţiuni autoimune cum ar fi: vitiligo, lupus, diabet insulinodependent sau miastenia gravis. În funcţie de dimensiunile tiroidei, se disting două  forme: hipertrofică şi atrofică. Afectarea ţesutului tiroidian implică mecanisme umorale,imune dar și mecanisme celulare [3].

Simptome tiroidita  Hashimoto

Tabloul clinic inițial este foarte sărac. Unicul semn pentru început este reprezentat de creșterea moderată a tiroidei în forma hipertrofică. Pe măsura evoluţiei bolii, intervine lezarea autoimună a parenchimului tiroidian, scade biosinteza şi secreția HT, creşte nivelul TSH-lui, însoţită de hiperplazia şi hipertrofia țesutului tiroidian, urmat apoi de scăderea rezervelor tiroidei şi instalarea hipotiroidiei.

Diagnostic tiroidita  Hashimoto

Diagnosticul este realizat pe baza tabloului clinic, a titrului de anticorpi și pe baza dozărilor hormonale.

 

Tratament

Nu există un tratament specific în tiroidita autoimună. Corticoterapia nu este eficientă în procesul  autoimun. Se administrează un tratament cu B-blocante, iar antitiroidienele de sinteză nu sunt recomandate. Se poate administra zilnic tiroxină [2]. Tratamentul chirurgical este indicat doar în fenomene compresive sau atunci când nu există siguranță în vederea diagnosticului [3].

 

Bibliografie:

  1. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, Harrison Manual de Medicină, Ediția a -XVIII-a, Editura All, București, 2016, p 2235
  2. Morin Ives, Larousse Dicționar de Medicină, Editura Univers Enciclopedic, București,1998, p 627-628
  3. Dumitrache C., Endocrinologie clinică, Editura Național, București, 2012, p 703-704.