Tomografia computerizată cardiacă sau CT-ul cardiac

CT cardiac
CT cardiac

Generalități | Tipuri de investigații | Indicații | Pregătirea pacientului |

 

Despre tomografia computerizată cardiacă

Tomografia computerizată cardiacă (CT cardiac) este o tehnică imagistică noninvazivă, care, pe lângă evaluarea anatomiei și patologiei pericardului și a camerelor cardiace, poate evalua vasele centrale centrale și funcția inimii, inclusiv valvele cardiace .

Tomografia computerizată cardiacă (CT cardiac) este o procedură utilă pentru detectarea și caracterizarea tulburărilor cardiace și pericardice.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Cu tehnologia actuală, tomografia computerizată cardiacă poate evalua, de asemenea, arterele și venele coronare și poate evalua funcția cardiacă. Astfel crește probabilitatea de a detecta anomalii cardiace cu CT cardiac.

Tomografia computerizată cardiacă implică expunerea pacienților la radiații ionizante și trebuie efectuată numai sub supravegherea unui medic cu pregătirea necesară în domeniul protecției împotriva radiațiilor pentru a optimiza siguranța la examinare.

CT-ul cardiac trebuie efectuat numai pentru o indicație medicală valabilă și cu expunerea minimă la radiații care asigură calitatea imaginii diagnostice. Deși anomalii importante ale inimii și structurilor asociate pot fi detectate pe CT toracic efectuate din alte motive, parametrii utilizați în tomografia computerizată cardiacă sunt concepuți pentru a detecta patologia cardiacă.

 

Tipuri de investigații în tomografia computerizată cardiacă

CT cardiac

Tomografia computerizată cardiacă este realizată în principal pentru evaluarea morfologică a  camerelor cardiace, a valvelor, a miocardului ventricular, a arterelor și venelor coronariene, a rădăcinii aortice, a arterelor și venelor pulmonare centrale și a pericardului. Cu toate acestea, structurile non-cardiace incluse în examinare trebuie evaluate și raportate.

CT cardiac nativ

CT-ul cardiac nativ este efectuat în principal pentru detectarea și evaluarea calcificării, a arterelor coronare (scorul coronarian al calciului), aortei ascendente, valvelor cardiace, pericardului sau maselor cardiace. Sincronizarea electrocardiogramei (ECG) reduce artefactul mișcării și este necesară pentru cuantificarea coronariană a calciului. Poate fi, efectuat pentru planificarea chirurgicală cardiacă la pacienții care urmează să fie operați.

 

CT cardiac îmbunătățit prin contrast

 1. CT cardiac intensificat prin contrast se realizează după administrarea intravenoasă (IV) a contrastului iodat pentru a permite evaluarea camerelor cardiace, a miocardului, a valvelor, a pericardului și a vaselor mari centrale.
 2. Arteriografia coronariană CT este realizată pentru a caracteriza originea și traseul arterelor coronare și / sau a grefelor ocolitoare și pentru a evalua stenoza, anevrismul și / sau formarea plăcii aterosclerotice.
 3. Venografia cardiacă CT se efectuează pentru a evalua venele cardiace sau pulmonare

Indicații

CT cardiac nativ

CT cardiac nativ sincronizat cu ECG poate fi indicat pentru detectarea și cuantificarea calciului coronarian („scoring de calciu”). Deși în prezent este perfecționat rolul scorării calciului în artera coronariană, datele susțin utilizarea sa pentru stratificarea riscului și evaluarea deciziilor terapeutice la pacienții selectați cu risc intermediar pentru un eveniment cardiac ischemic semnificativ.

O indicație suplimentară este localizarea calciului miocardic, valvular, aortic și pericardic.

CT cardiac cu substanță de contrast

Indicațiile pentru CT cardiac intensificat prin substanță de contrast includ diagnosticul, evaluarea și / sau supravegherea pentru:

 1. Boala aterosclerotică coronariană
 2. Disecția arterială și hematomul intramural
 3. Anevrisme arteriale și venoase
 4. Leziuni traumatice ale arterelor și venelor
 5. Tromboembolism arterial și venos
 6. Anomalii și variante congenitale cardiace și vasculare
 7. Intervenții cardiace (de exemplu, pentru boli cardiace congenitale, ablație miocardică pentru hipertrofie/cardiomiopatie)
 8. Intervenții vasculare (endovasculare și chirurgicalecum ar fi: angioplastie, stent coronarian, grefe de ocolire – Bypass, terapie de ablație pentru disritmie cardiacă, înlocuirea valvei, înlocuirea rădăcinii aortice, planificarea înlocuirii valvei endovasculare aortice, planificarea pentru plasarea stimulatorului)
 9. Infecții vasculare, vasculite și boli vasculare de colagen
 10. Sechele de boală coronariană ischemică (cicatrici miocardice, anevrisme ventriculare, trombi)
 11. Tumori cardiace primare sau metastatice și trombi
 12. Boli pericardice
 13. Evaluare funcțională cardiacă, în special la pacienții care nu sunt candidați la imagistica prin rezonanță magnetică (RMN – MRI) (cei care au defibrilatoare automate implantabile, stimulatoare cardiace sau alte contraindicații RMN) sau pentru ecocardiografie .

 

Anomaliile și variantele cardiovasculare congenitale specifice pot include:

 1. Anomalii coronariene
 2. Anomalii venoase sistemice și pulmonare
 3. Anomalii aortice și pulmonare
 4. Tulburări obstructive cardiace pe partea dreaptă
 5. Tulburări obstructive cardiace pe partea stângă
 6. Defecte septale atriale și ventriculare
 7. Alte tulburări structurale complexe ale camerelor cardiace, morfologie și valve

Când se recomandă exameninarea tomografia computerizată cardiacă îmbunătățită cu substanță de contrast

 Recomandarea medicală pentru CT cardiac trebuie să furnizeze informații suficiente pentru a demonstra necesitatea medicală a examinării și a permite efectuarea și interpretarea corespunzătoare a acestuia.

Documentația care demonstrează necesitatea medicală include

1) semne și simptome și / sau

2) istoric relevant (inclusiv diagnosticele cunoscute).

Informații suplimentare referitoare la motivul specific al examinării sau la un diagnostic provizoriu ar fi utile și pot fi uneori necesare pentru a permite efectuarea și interpretarea corectă a examinării.

Cererea de examinare trebuie să fie formulată de un medic. Informațiile clinice însoțitoare ar trebui furnizate de un medic în concordanță cu ghidurile medicale în vigoare.

CT cardiac reconstructie

Selecția și pregătirea pacientului

Indicațiile pentru selectarea pacientului pentru un examen cardiac cardiac îmbunătățit prin contrast vor continua să evolueze odată cu performanțele aparaturii medicale (de exemplu, sensibilitate, specificitate și valori predictive pozitive și negative).

CT cardiac este utilizat în general la pacienții cu probabilitate scăzută până la intermediară pentru boală coronariană, structurală și cardială toracică, congenitală și dobândită pe baza descoperirilor clinice, de laborator și / sau imagistică anterioară.

Pacienții cu boală arterială coronariană avansată au o mare probabilitate să necesite cateterizare coronariană invazivă.

Selecția pacientului pentru CT cardiac și angiografie CT coronariană ar trebui să fie în conformitate cu algoritmii clinici bazați pe dovezi medicale:

Artere coronare

  1. Se presupune anomalie coronariană în urma ecocardiografiei sau RMN cardiac
  2. Evaluarea unei artere coronare reimplantate
  3. Diagnosticul sau urmărirea bolii Kawasaki
  4. Durere toracică inexplicabilă sau atipică, cu risc scăzut sau intermediar boală aterosclerotică a arterei coronare bazată pe sex, vârstă si factori de risc
  5. Durere toracică inexplicabilă sau atipică, cu risc scăzut de boală aterosclerotică a arterei coronare – posibilă anomalie a arterei coronare
  6. Durere toracică tipică sau atipică, cu test de stres normal sau echivoc și ECG normal sau echivoc
  7. Durere toracică acută neexplicată la un pacient cu sau fără factori de risc ai bolii coronariene enzime cardiace negative și constatări normale sau echivoce ale ECG
  8. Durere acută neexplicată în care prezentarea clinică necesită excluderea bolii coronariene în comparație cu alte cauze vasculare toracice ale durerii toracice, cum ar fi embolia pulmonară și patologia aortică acută (de exemplu, disecțiade aortă). Pacientul poate avea sau nu factori de risc ai bolii coronariene. Enzimele cardiace ar trebui să fie negative și constatările ECG normale sau echivoce.
  9. Evaluarea etiologiei ischemice pentru o cardiomiopatie recent diagnosticată și / sau insuficiență cardiacă
  10. Evaluarea preoperatorie sau preprocedurală a arterelor coronare și / sau a structurii cardiace incluzând, fără a se limita la venele sistemice și pulmonare, valva pulmonară și arterele pulmonare proximale și rădăcina aortică și aorta proximală
  11. Evaluarea postendovasculară sau chirurgicală a arterelor coronare, a grefelor de bypass și / sau a structurii cardiace incluzândvenele sistemice și pulmonare, valva pulmonară și arterele pulmonare proximale și rădăcina aortică și aorta proximală.

Acei pacienți post-coronarieni:

  • Prezintă simptome noi sau recurente sau durere toracică sau durere toracică echivalentă
  • pot să fie programați pentru intervenții cardiovasculare suplimentare

 

 1. Structura cardiacă
  • Anomalii venoase sistemice și pulmonare
  • Anomalii arteriale aortice și pulmonare
  • Tulburări obstructive ale camerei în partea dreaptă
  • Tulburări obstructive ale camerei pe partea stângă
  • Tulburări structurale congenitale complexe
  • Mase cardiace și pericardice
  • Pericardita cronică

 

 1. Funcția cardiacă (ulterior ecocardiografiei)
 2. Volumul ventricular
 3. Valve (nativă și mecanică)

 

Pacienții programați pentru arteriografie coronariană CT trebuie:

 • să aibă toleranță pentru administrarea necesară a medicamentelor, după cum este necesar (de exemplu, beta-blocante sau nitroglicerină / nitrați),
 • acces venos periferic adecvat și funcție respiratorie adecvată pentru a permite cooperarea cu respirația.

Pacienții cu ritmuri cardiace neregulate pot să nu fie candidați adecvați și trebuie evaluați individual pentru examinare.

Toți pacienții referiți la CT cardiac trebuie mai întâi evaluați de către un medic. Angiografia CT cardiacă trebuie utilizată cu prudență la pacienții cu limită sau cu funcție renală compromisă. CT-ul cardiac poate fi insuficient de precis  pentru evaluarea aterosclerozei la pacienții al căror IMC este de 40 kg / m² sau mai mare.

Pacienții trebuie să aibă o dietă cu lichid numai 3 ore și să se abțină de la cofeină timp de cel puțin 6 ore înainte de studiu.

Atunci când un pacient are o contraindicație relativă la administrarea de substanțe de contrast iodate IV, se vor recomanda măsuri pentru a reduce posibilitatea reacțiilor mediului de contrast sau a nefrotoxicității.

Un cateter antecubital intravenos de dimensiuni corespunzătoare (calibru 20 sau mai mare la un adult) este calea de administrare preferată a mediilor de contrast iodate pentru arteriografia coronariană CT.

Pentru a minimiza riscul de extravazări cu medii de contrast, toate cateterele utilizate pentru angiografia cardiacă cardiacă trebuie testate mai întâi cu un bolus injectat rapid de soluție salină sterilă pentru a asigura accesul venos este sigur și eficient.

Personalul medical instruit trebuie să monitorizeze locul injecției pentru a găsi semne pentru extravaziunea intravenoasă.

Deoarece frecvențele cardiace mai rapide tind să degradeze calitatea imaginii , este posibil ca să se administreze medicamente pentru controlul frecvenței cardiace  (beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, cu excepția cazului în care sunt contraindicați),

Nitroglicerina / nitrații pot fi, de asemenea, administrați chiar înainte de angiograma

Presiunea arterială și ritmul cardiac ar trebui să fie monitorizate înainte de și după CT-ul cardiac la administrarea medicamentelor.

Copiii sau pacienții care suferă de anxietate sau claustrofobie pot necesita sedare. Administrarea sedării moderate sau a anesteziei generale poate permite realizarea examinare, în special la copiii mici.