Tomografia computerizată

Tomografie Computerizata
Tomografie Computerizata

Ce este tomografia computerizată (CT)?

Tomografia computerizată (TC/ CT) este o metodă de diagnostic imagistic care utilizează raze X, având o capacitate de înaltă precizie, fiind rapidă și atraumatică.

Principiul metodei se bazează pe compilația dintre razele X și tehnologia computerizată avansată, oferind imagini de înaltă rezoluție, fiind destinată examinării segmentelor: cap, gât, torace, abdomen, pelvis, sistem cardiovascular şi musculo-scheletal.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Dispozitivul este de formă cilindrică, pacientul fiind poziționat pe o masă glisantă ce permite scanerului să se rotească în jurul corpului pentru captarea imaginilor.

Investigația CT este utilizată pentru a identifica cu acuratețe modificări degenerative la nivel cerebral, procese expansive (formațiuni tumorale), accidentele vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice; la nivel toraco-abdomino-pelvin evidențierea cu precizie a leziunilor tumorale, chistice, abcese, evaluarea vaselor mari de sânge și depistarea afecțiunilor uro-genitale. De asemenea pot fi identificate afecțiuni sau leziuni traumatice ale membrelor sau articulațiilor precum și ale coloanei vertebrale.

Investigația permite reconstrucția 3D a anumitor organe în mod virtual, aspect ce favorizează medicului analiza anatomo-topografică pentru o evaluare amănunțită morfo-funcțională.

Investigația se poate efectua nativ sau cu substanță de contrast (pe bază de iod). Utilizarea substanței de contrast oferă posibilitatea vizualizării mult mai bine a structurii organelor examinate. Administrarea substanței de contrast se face exclusiv la indicația medicului.

Pregătirea pacientului

Se recomandă ca înainte de a efectua investigația pacientul să nu se alimenteze cu cel puțin 2 ore înainte, având permisiunea să se hidrateze exclusiv cu apă plată, evitându-se băuturile acidulate și cafeaua. Pentru regiunile abdomino-pelvine se recomandă repaus alimentar cu 4 ore înainte de examinare.

Se îndepărtează bijuteriile și se îmbracă un halat de unică folosință, pacientul întinzându-se pe masa glisantă care alunecă în interiorul aparatului. Pe parcursul investigației este indicat ca pacientul să nu se miște, schimbarea poziției mâinilor sau a capului realizându-se doar la comanda medicului sau operatorului, comunicarea cu pacientul realizându-se prin intermediul unui speaker.

Contraindicații

Înainte de realizarea investigației îi vor fi comunicate medicului radiolog informații precum:

  • dacă pacientul prezintă alergii de orice fel (medicamentoase, alimentare) și în special la iod;
  • dacă pacientul este sub tratament cu metformin sau alte medicamente hipoglicemiante;
  • dacă are afecțiuni tiroidiene;
  • dacă este suferind de astm bronșic, boli renale, insuficiență cardiacă;
  • dacă în ultimele 4 zile a efectuat radiografie baritată, bariul determinând interpretarea dificilă a tomografiei computerizate;
  • -dacă pacienta este însărcinată sau dacă alăptează; se întrerupe alăptarea pentru 2 zile iar la femeile însărcinate investigația este contraindicată;
  • dacă pacientul este claustrofob, necesitatea sedării impunând prezența medicului anestezist.

De reținut!

Tomografia computerizată este o metodă rapidă de diagnostic imagistic cu rezultate de înaltă acuratețe și atraumatică. Investigația se poate realiza nativ sau cu substanță de contrast, decizia aparținând medicului radiolog.

Administrarea substanței de contrast poate determina senzație de gust metalic, grețuri sau cefalee. Orice modificare a stării generale va fi anunțată medicului.

Timpul de desfășurare al investigației depinde de numărul segmentelor examinate, fiind cuprins între 30 și 60 de minute.