Tratamentul cancerului de col uterin – modalitati de tratament

Tratamentul în cancerul de col uterin presupune utilizarea a trei forme terapeutice în asociere, în funcție de stadiul de evoluție al bolii, pentru întreruperea evoluției bolii, ameliorarea simptomatologiei clinice, îmbunătățirea calității vieții bolnavului și chiar obținerea remisiunii tumorale. Cele trei forme terapeutice administrate în asociere în cazul bolnavilor cu neoplasm de col uterin sunt: tratamentul chirurgical, chimioterapia, radioterapia și imunoterapia.

 

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical în cancerul de col uterin este indicat stadiilor incipiente de evoluție a bolii, atunci când formațiunea tumorală este bine delimitată, localizată strict la nivel cervical și poate fi îndepărtată în totalitate. Pot fi descrise două alternative de tratament chirurgical: conizația sau crioterapia în cazul bolnavelor care doresc să-și păstreze funcția reproductivă și histerectomia totală simplă, în cazul bolnavelor vârstnice sau în cazul celor care nu își mai doresc sarcini pe viitor.

 • Conizația este intervenția chirurgicală care presupune îndepărtarea segmentului uterin la nivelul căruia se găsește tumora malignă. Se realizează extirparea formațiunii tumorale cu incizie largă în țesut sănătos, cu asigurarea marginilor de siguranță oncologică, conservându-se astfel organul și păstrându-se potențialul fertil al bolnavei. Zona incizată se prezintă sub formă de con. Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală. Pot fi descrise trei tipuri de conizație:

-intervenția clasică cu bisturiul (denumită conizație la rece)

-intervenția chirurgicală cu laser (conizația cu laser)

-intervenția chirurgicală efectuată cu ansă diatermică  (electroconizația).

 • Histerectomia totală simplă este intervenția chirurgicală care presupune îndepărtarea uterului în totalitate (inclusiv a colului uterin). Intervenția se poate realiza pe cale chirurgicală clasică, prin incizie la nivel vaginal sau abdominal sau pe cale laparoscopică. Intervenția este recomandată bolnavelor vârstnice sau celor care nu mai doresc copiii și presupune inducerea chirurgicală a menopauzei.
 • Crioterapia este o metodă inovativă de tratament chirurgical care presupune aplicarea îndepărtarea tumorii maligne de la nivel cervical prin aplicarea unor temperaturi foarte scăzute la acel nivel, care acționează prin distrugerea țesutului tumoral.

În stadiile mai avansate de boală, cu creșterea în dimensiuni a formațiunii tumorale maligne și invadarea țesuturilor învecinate se pot practica două tipuri de intervenții chirurgicale: trahelectomie radicală sau histerectomia radicală, ambele fiind însoțite de limfadenectomie pelvină.

 • Trahelectomia radicală este intervenția chirurgicală care presupune îndepărtarea pe cale chirurgicală a colului uterin în totalitate împreună cu porțiunea superioară a vaginului și țesutul adiacent cervical, cu conservarea uterului.
 • Histerectomia radicală presupune îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului, a colului uterin și a trompelor uterine.
 • Limfadenectomia pelvină este o intervenție chirurgicală care presupune îndepărtarea pe cale chirurgicală a ganglionilor limfatici pelvini, care reprezintă localizarea secundară a leziunilor canceroase de la nivelul colului uterin. Ganglionii limfatici pelvini sunt reprezentați de: ganglionii iliaci interni (hipogastrici și presacrați), iliaci externi (obturator) și primitivi (lomboaortici). La acest nivel pot fi localizate metastazele ganglionare.

 

Tratament radioterapic

Tratamentul radioterapic în cancerul de col uterin poate fi administrat:

 • înaintea efectuării intervenției chirurgicale, în stadiile mai avansate de boală, pentru reducerea în dimensiuni a formațiunii tumorale maligne astfel încât să fie posibilă efectuarea unei intervenții chirurgicale curative, cu îndepărtarea în totalitate a tumorii, fără lăsarea pe loc a unor fragmente de țesut tumoral malign; această formă de tratament radioterapic poartă denumirea de radioterapie neoadjuvantă
 • după efectuarea intervenției chirurgicale, pentru a preveni apariția recidivelor tumorale – radioterapia adjuvantă
 • în cazul tumorilor maligne de col uterin aflate în stadii incipiente de evoluție, radioterapia poate fi utilizată în scop curativ, în locul intervenției chirurgicale, ca tratament unic de îndepărtare a formațiunii tumorale
 • în scop paleativ, în cazul bolii avansate loco-regional cu multiple metastaze în organele aflate la distanță de tumora primară – radioterapia paleativă.

Radioterapia poate fi administrată sub formă de monoterapie sau în asocierea chimioterapiei, pentru creșterea eficienței terapeutice. În cazurile de tumoră cervicală malignă aflată în stadii incipiente, supusă tratamentului radioterapic curativ, chimioterapia se administrează în asocierea radioterapiei pentru controlul local al bolii și pentru prevenirea recidivelor tumorale.

Pot fi descrise două tipuri de radioterapie în cancerul de col uterin: radioterapia externă, administrată la nivel pelvin pentru iradierea grupelor de ganglioni limfatici prezenți în această zonă sau radioterapia internă (brachiterapia), radiațiile ionizante fiind aplicate la nivelul vaginului sau direct la nivelul tumorii cervicale.

Doza de iradiere în stadiile incipiente de evoluție a bolii (tumoră malignă bine delimitată, localizată strict la nivel cervical) este cuprinsă între 45 și 50 Gray radioterapia externă respectiv 10 Gray radioterapia internă. Aceste doze sunt utilizate atât în cazul radioterapiei curative cât și în cazul celei adjuvante sau neoadjuvante. Radioterapia paleativă presupune administrarea radiațiilor ionizante la nivel pelvin în doză de 64-66 Gray.

 

Tratamentul chimioterapic

Tratamentul chimioterapic în cancerul de col uterin poate fi administrat în asocierea tratamentului radioterapic, în locul intervenției chirurgicale, în cazul tumorilor maligne cervicale aflate în stadii incipiente de evoluție sau postoperator, pentru controlul local al bolii și împiedicarea apariției recidivelor tumorale.

Chimioterapia nu este utilizată în cadrul cancerului de col uterin ca tratament unic deoarece nu este eficientă.

Medicamentele citostatice administrate în cadrul tratamentului chimioterapic administrat bolnavelor cu neoplasm de col uterin sunt următoarele: Bleomicina, Cisplatina, Topotecan, Paclitaxel.

 

Tratamentul imunoterapic

Imunoterapia poate fi, de asemenea, utilă în cazul cancerului de col uterin. Medicamentele imunoterapice se administrează în cadrul bolii neoplazice doar în asociere chimioterapiei. Administrarea de Bevacizumab (Avastin), anticorp monoclonal umanizat, în asocierea unui medicament citostatic poate crește potența terapeutic oferind rezultate mai satisfăcătoare. Bevacizumabul este utilizat în cadrul neoplasmului cervical în asocierea Cisplatinului și a Paclitaxelului sau în asocierea Topotecanului.

 

Bibliografie:

 1. Manualul Merck, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
 2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, Compendiu de specialități medico-chirurgicale vol.II, editura Medicală, București, 2016
 3. Cervical Cancer Treatment & Management, link: http://emedicine.medscape.com/article/253513-treatment#showall
 4. Treating Cervical Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/treating.html

 

Articolul precedentPrincipii pentru a îmbătrâni sănătos
Articolul următorTratamentul multimodal în cancerul de pancreas
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților și specialiștilor în sănătate.