Tratamentul multimodal în conjunctivita infecţioasă neonatală

conjunctivita infecţioasă
Conjunctivita infecţioasă

Conjunctivita este o inflamaţie a conjunctivei, membrana care căptuşeşte globul ocular. Această inflamaţie poate fi rezultatul unei infecţii, alergii sau iritaţii mecanice sau chimice. Keratoconjunctivita afectează nu numai conjunctiva, dar şi corneea.

Etiologie

Etiologia conjunctivitei infecţioase neonatale este diferită faţă cea întâlnită la copilul de vârstă mai mare. La nou născut, agenţii patogeni din canalul de naştere au un rol major în infecţiile oculare. Chlamydia trachomatis este cel mai frecvent agent patogen, însă  Neisseria gonorrhoeae  constituie cea mai mare ameninţare pentru integritatea ochiului. Mai târziu în copilărie predomină agenţii patogeni de la nivelul aparatului respirator, în special cei din specia Haemophilus. Trahomul, un tip de conjunctivă recurentă  endemică  în  ţările  tropicale,  cauzată  de  Chlamydia trachomatis, nu face obiectul acestei prezentări.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Aspecte clinice

Copiii de vârstă mai mare cu conjunctivită pot acuza simptome ca fotofobia, durerea sau pruritul ocular, senzaţia de corp străin în ochi, formarea unei cruste palpebrale sau eritem conjunctival. Sugarii şi copiii mici sunt aduşi în general la medic cu hiperemie oculară sau cruste palpebrale. Durata simptomelor conjunctivitei infecţioase este cel mai adesea de 2-4 zile, însă poate fi mai lungă în cazurile netratate sau rezistente la terapie.

Eritemul şi creşterea secreţiilor sunt caracteristici ale conjunctivitei. Eritemul intens şi secreţiile purulente sunt mai frecvente când cauza este de natură infecţioasă decât atunci când este de natură alergică.

Tratament

Coloraţia cu fluoroscină se recomandă în toate cazurile, pentru identificarea ulceraţiilor corneene dendritice caracteristice afecţiunii herpetice. Dacă sunt identificate, se va iniţia tratamentul cu Aciclovir sau alţi agenţi antivirali, sub supravegherea unui medic oftalmolog.

Deoarece N. gonorrhoeae se contractează în general în timpul traversării canalului de naştere, la nou-născuţii cu vârsta până la 1 lună se va efectua un test pentru depistarea acestui patogen prin coloraţia Gram şi cultură. Dacă la analiza frotiului se constată prezenţa diplococilor intracelulari Gram-negativi, este indicată o singură injecţie pe cale intramusculară cu Ceftriaxonă (125 mg).

La sugarii cu vârsta peste 1 lună şi copiii mai mari cu un diagnostic evident de conjunctivită nu este necesară efectuarea frotiurilor sau culturilor de rutină. La pacienţii cu vârsta sub 3 luni se instituie tratamentul cu Eritromicină (50 mg/kg/zi) p.o. pentru  C. trachomatis. La copiii mai mari este necesară doar instilaţia unui antibiotic topic în sacul conjunctival.