Tratamentul ortodontic la adulti

dr. Oana Laslau
dr. Oana Laslau

Rezultate ale tratamentului ortodontic la adulti

Ce este Ortodontia?

Ortodontia este specialitatea medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratamentul anomaliilor dento-maxilare.

Daca in trecut tratamentele ortodontice puteau fi realizate in principal in perioada copilariei si adolescentei, in ziua de astazi tratamentele ortodontice se pot efectua la adulti, indiferent de varsta.

Aparatura si tehnicile de lucru s-au modificat major, tinand pasul cu evolutiile tehnologice, astfel ca pot fi realizate interventii care pareau imposibile in trecut.

Patologia cu care ne confruntam, ca si ortodonti, in cazul pacientilor adulti este extrem de complexa, putand varia de la simple incongruente dentare pana la asocierea altor boli din sfera medicinei dentare si nu numai, cum ar fi parodontopatii, disfunctii temporo-mandibulare, apnee de somn sau poate imbraca forme si mai complexe, cand exista anomalii scheletale, a caror rezolvare impune si o etapa de chirurgie ortognata.

Din punct de vedere al aparaturii utilizate, tehnicile de lucru au evoluat foarte mult, aparatele moderne fiind mult mai confortabile pentru pacienti, actionand cu forte lejere pe perioade mai lungi de timp si avand si oportunitatea folosirii unor materiale mai transparente sau chiar a aparatelor linguale, care sunt complet ascunse vederii.

Sunt numeroase situatii cand singura varianta de tratament corect a unui pacient adult necesita si tratamentul ortodontic.

Studiu de caz

Va voi prezenta cazul unei doamne in varsta de 62 de ani la inceperea tratamentului, foarte reticenta la acest tip de tratament, dar care nu avea alta varianta din cauza incongruentei dentare inferioare si a bolii parodontale in forma avansata de care suferea.

Planul de tratament stabilit de catre mine, ca si medic ortodont, impreuna cu medicul parodontolog sub supravegherea caruia se afla pacienta a impus extractia unui incisiv inferior, cel mai afectat parodontal si apoi tratament ortodontic fix la nivelul arcadei inferioare pentru inchiderea bresei postextractionale si alinierea dintilor frontali inferiori.

Tratamentul a fost relativ simplu, a durat 14 luni si pacienta a fost apoi monitorizata ortodontic anual.

Rezultat

Situatia ei este stabila dupa 4 ani de la finalizarea tratamentului iar satisfactia pacientei este foarte mare.

Motivul pentru care acest caz merita atentie consta in a observa marele avantaj pe care il aduce ortodontia in cazul pacientilor de varste inaintate, cu boli parodontale asociate.

 

 

In cazul pacientilor cu anomalii scheletale, este foarte importanta diagnosticarea corecta a tuturor tulburarilor. Aceasta impune realizarea unei serii de radiografii din fata si din profil, a unor fotografii de diagnostic ortodontic si realizarea unor modele de studiu, care vor fi analizate uneori fizic, alteori cu ajutorul unor softuri special concepute pentru acest scop. De multe ori, in aceste situatii este necesar un plan de tratament care include un timp ortodontic, cu aparatura fixa bimaxilara si un timp chirurgical, de chirurgie ortognata, care ajuta la repozitionarea osului maxilar si al mandibulei in pozitiile corecte.

Tratamentul ortodontic in acest caz ajuta la pozitionarea corecta a dintilor in os, astfel ca dintii sa poata permite desfasurarea timpului chirurgical fara probleme.

Stabilitatea ocluzala este foarte importanta atat postchirurgical, cat mai ales la finalizarea tratamentului ortodontic, de ea depinzand si stabilitatea in timp a rezultatelor obtinute.

Beneficiile in aceste cazuri sunt majore, ceea ce inseamna ca aceste tratamente nu rezolva doar problemele functionale, ci si pe cele estetice, nu doar dentare, ci faciale ale pacientilor.

Va prezint aici cazul unui pacient tanar, in varsta de 17 ani la incperea tratamentului, care s-a prezentat la tratament din considerente estetice in principal, dar care prezenta si probleme la incizia si triturarea alimentelor, probleme de fonatie in special la pronuntia sibilantelor si respiratie mixta, predominant orala.

Diagnosticul pus a fost de Anomalie Clasa a III-a dentara si scheletala ( Pseudoprognatism mandibular prin deficit de crestere maxilara) si de Sindrom de ocluzie deschisa.

Tratamentul ortodontic a durat 14 luni, iar etapa de chirurgie ortognata a impus asupra maxilarului superior interventii de segmentare, impactare si avansare, iar asupra maxilarului inferior retrudare si rotatie counter clockwise.

Rezultat

Motivul prezentarii acestui caz sunt in primul rand pentru a observa beneficiile majore pe care le aduce asocierea tratamentului ortodontic cu cel chirurgical in cazul pacientilor cu anomalii scheletale, beneficii care cresc considerabil calitatea vietii pacientilor.

Si nu in ultimul rand, pentru ca astfel de tratamente sunt apanajul vremurilor in care traim, ele tin pasul cu dezvoltarile medicale si tehnologice si ne pot face viata mai usoara si mai frumoasa atat noua, ca si medici, cat mai ales celor care ne sunt pacienti.

Dr. Oana Laslau

Specialist Ortodontie & Ortopedie Dentofaciala

Doctor in Stiinte Medicale

Ortogether

 

Articolul precedentUnde pot face un RMN ( IRM ) în Botoșani ?
Articolul următorUnde pot face un RMN ( IRM ) în Brașov ?