Tulburările bipolare – simptome, diagnostic și tratament

Tulburările bipolare
Tulburările bipolare

Tulburările bipolare – simptome, diagnostic și tratament

Tulburările bipolare sunt caracterizate de prezența maniei și depresiei, care, de cele mai multe ori alterneză. Cauza este încă necunoscută.  Ereditatea pare să joace un rol important. Pe lângă ereditate, există și câteva dovezi legate de rolul jucat de disfuncționalitatea serotoninei și norepinefrinei, precum și factori psihosociali, cum ar fi evenimentele stresante din viață. Tulburarea bipolară poate apărea în diferite tulburări somatice, ca efecte adverse ale multor medicamente sau în cadrul altor tulburări psihice.

Semne și simptome

De obicei, tulburarea bipolară începe prin instalarea unei faze acute, urmate de o evoluție reprezentată de remisiuni și recăderi. Recăderile sunt marcate de simptome mai intense, ce durează trei până la șase luni. Episoadele pot fi  maniacale, depresive, hipomaniacale sau mixte. Perioadele de la debutul unui episod până la unul nou variază. Debutul este cuprins între 13 și 18 ani.

Tulburările bipolare se clasifică în tulburare bipolară de tip I, de tip II și tulburare bipolară fără altă specificație (FAS). În tulburarea bipolară de tip I sunt caracteristice episoadele pure de manie și depresie majoră.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

În tulburarea bipolară de tip II prezintă cel puțin un episod depresiv major și cel puțin un episod hipomaniacal. În cursul episodului hipomaniacal, starea pacientului se îmbunătățește, scade nevoia de somn. Adesea, pacientul se culcă cu o dispoziție depresivă și se trezește dimineața devreme cu o stare hipomaniacală. În tulburarea bipolară, FAS nu întrunește criteriile specifice pentru alte tipuri de tulburări bipolare.

Mania este caracterizată de o perioadă de cel puțin o săptămână de dispozitie veselă, euforică sau iritabilă. Hipomania este marcată de patru sau mai multe simptome caracteristice episodului maniacal, dar cu intensitate mai mică. Episodul mixt prezintă atât episoade manicale, cât și episoade hipomaniacale.

Diagnostic

Diagnosticul se bazează pe prezența simptomatologiei clinice. Toți pacienții trebuie întrebați, într-o maieră discretă, de ideația suicidară, planurile de suicid sau activitatea în acest sens, precum și consumul de droguri (în special amfetamină). Nu există teste patognomonice pentru tulburarea bipolară, dar trebuie efectuate teste sanguine de rutină pentru un screening al afecțiunilor somatice.

Tratament

Cei mai mulți pacienți hipomaniacali pot fi tratați în ambulator. Mania acută însă, necesită tratament în spital. În mod obișnuit, sunt folosiți stabilizatori ai dispoziției pentru a induce remisiunea în cazul pacienților cu manie și hipomanie. Mulți dintre pacienți cu tulburare bipolară necomplicată răspund la terapia cu litiu.

Tratamentul cuprinde prevenirea ciclării rapide (antidepresive, timostabilizatoare, litiu), fototerapia, educație și psihoterapie (terapie de grup, individuală).

       

 Bibliografie:

  1. Harrison, Manual de medicina, ediţia a18a , editura All, 2014.
  2. Manualul Merck, Ed. All, Ediţia a 18- a.
  3. Comprehensive textbook of Psychiatry, Kaplan & Sadock’s, Tenth Edition, vol.1, 2017.