Ulcer perforat – simptome, diagnostic și tratament

Ulcer perforat
Ulcer perforat

Ulcer perforat – reprezintă una dintre cele mai grave și frecvente complicații ale bolii ulceroase. Perforația poate apărea în orice stadiu de evoluție al bolii: în cadrul unul ulcer acut sau se poate produce la un ulcer vechi pe o leziune caloasă. Ulcerul perforat poate apărea la orice vârstă, mai frecvent fiind însă între 21 și 40 de ani, afectând în special sexul masculin.

Simptomatologie

Principalele semne de diagnostic sunt reprezentate  de: durere și contractura abdominală, la care se pot adăuga antecedentele ulceroase. Vărsăturile apar inconstant.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Durerea este violentă,brutal instală, pacientul o descrie ca și o lovitură de cuțit sau arsuri, fiind localizată la început în epigastru, dar treptat cuprinde întreg abdomenul.

Explorarea paraclinică

Se bazează în primul rând pe examenul radiologic abdominal simplu, în ortostatism, remarcându-se prezența pneumoperitoneului la aproximativ 75% din cazuri.

Probele de laborator evidențiază: leucocitoză, hematocrit și hemoglobină crescute, uneori și amilazemia crescută.

Diagnosticul pozitiv

Se bazează pe triada Mondor: durere, contractură și antecedente ulceroase, la care se adaugă prezența radiologică a pneumoperitoneului.

Diagnostic diferențial

    Diagnosticul diferențial se face cu:

 • Infarctul miocardic acut;
 • Pancreatită acută necrotică;
 • Colecistita acută;
 • Peritonita prin perforație apendiculară;
 • Ocluzie intestinală;
 • Infarctul enteromezenteric;
 • Peritonita prin ruptură de piosalpinx;
 • Inundația peritoneală din sarcina extrauterină ruptă;

Tratamentul ulcerului perforat

 Ulcerul perforat reprezintă o urgență chirurgicală. Tratamentul cuprinde :

 • Măsuri de tratament în vederea pregătirii actului chirurgical: aspirație continuă pe sonda nazogastrică, reechilibrare volemică parenterală, antibioticoterapie cu spectru larg.
 • Tratamentul chirurgical trebuie să rezolve atât leziunea ulceroasă complicată, cât și peritonita acută difuză secundară.

Sutura perforației ulceroase este cea mai simplă și mai rapidă metodă de tratament chirurgical.  Poate fi efectuată cu sau fără excizia leziunii ulceroase, cu sau fără plastie de epiplon. Se rezolvă doar complicația, având rezultate bune imediate, dar riscul de recidivă al ulcerului rămâne. Se poate realiza și pe cale laparoscopică.

Procedeele radicale sunt reprezentate de: vagotomia tronculară cu excizia piloroplastică  a ulcerului, vagotomia tronculară cu bulbantrectomie sau rezecție gastrică.

BIBLIOGRAFIE :

 1. Dumnici Alexandru, Patologie chirugicală,Arad, 2010.
 2. Radu Șerban Palade, Manual de chirugie generală, Editura ALL, 2014.