Vertijul este iluzia mişcării persoanei în raport cu mediul sau a mediului în raport cu persoana. In general, dă senzaţia de rotire, dar se poate limita şi numai la o senzaţie de cădere sau de deplasare orizontală. Nu este însoţit niciodată de pierderea stării de conștiență.
Simptomatologie
Vertijul este însoţit deseori de semne neurovegetative (paloare, greaţă, vomă, transpiraţie).
Vertijul se caracterizează prin durată (de la câteva secunde la câteva minute, câteva ore, câteva zile), modul de apariţie – spontan, poziţional, la efortul depus pentru a tuşi, la zgomot şi profilul evolutiv- o singură criză puternică sau mai multe crize repetate ± interval liber.
Acesta indică existenţa unui sindrom vestibular. O alterare a funcţiei vestibulare se manifestă prin anomalii ale reflexului oculovestibular (nistagmus- mișcare concomitentă involuntară a globilor oculari, formată dintr-o secusa lentă care deviază privirea și una rapidă de întoarcere) şi ale reflexului vestibulospinal (deviaţie posturală).
Explorarea funcţiei vestibulare
Acestă examinare cuprinde două tipuri de probe: probe calorice calibrate şi probe rotatorii. Oricare din cele două probe constă în înregistrarea mişcărilor oculare, care pot indica un nistagmus, cu ajutorul unei camere prinse de o mască, purtată de pacient. O alternativă este electronistagmografia, care înregistrează activitatea electrică provocată de deplasarea globului ocular cu ajutorul electrozilor cutanaţi, dar această metodă este învechită.
Examinarea CT
Aceasta permite aprecierea extinderii unui proces tumoral sau infecţios (osteită a stâncii osului temporal). Acest tip de investigaţie este ales în cazul vertijului periferic traumatic şi al tumorilor urechii medii.
Tratament
Urgenţa este elementul cel mai important al tratamentului şi constă în excluderea unei urgenţe neurologice care primează asupra bilanţului de vertij.
După ce urgenţa neurologică a fost eliminată, tratamentul presupune 3 paşi: tratarea crizei, tratamentul etiologic şi recuperarea.
– tratarea crizei de vertij: este necesar ca pacientul să stea într-o poziţie cât mai confortabilă (în general, decubit dorsal sau uneori lateral, în cazul vertijului poziţional):
- greaţă şi vomă: tratament antiemetic adaptat, în cazul vomei serioase pacientul se perfuzează şi se reechilibrează hidroelectrolitic;
- stres: tratament anxiolitic;
- vertij: tratament antivertiginos (acetil-leucină) per os sau i.v. în funcţie de toleranţa digestivă;
– tratament etiologic:
- nevrită vestibulară: antivirale şi corticoterapie;
- boala Meniere: test terapeutic cu glicerol sau manitol, corticoterapie, diuretice (acetazolamidă);
- labirintită: tratament etiologic (antiviral, antibiotice, tratament boală autoimună);
– recuperarea
- element fundamental al îngrijirii: kinetoterapie vestibulară;