Vitamina A (retinolul)

Vitamina A (retinolul)

Vitamina A ajunge în organism prin aport alimentar sau poate fi sintetizată din caroten vegetal. Retinolul se prezintă sub formă de esteri ai acizilor grași, care sunt hidrolizați în decursul digestiei, vitamina fiind absorbită sub formă liberă. Surse importante de vitamina A sunt laptele, ficatul și rinichii iar substratul carotenic pentru sinteza vitaminei A este prezent în regnul vegetal. Mecanismul de acțiune cel mai cunoscut al vitaminei A este cel vizual, prin furnizarea bazei moleculare de generare a excitației vizuale.

 Rezerva fiziologică de retinol este de 300-900 mg.

Valori normale vitamina A: 300-800 μg/L

Doza zilnică recomandată este de:

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
  • Femei și copii: 800 μg/zi
  • Vârstnici: 800 μg/zi
  • Bărbaţi, adolescenţi şi gravide: 1000 μg/zi
  • Femei care alăptează:1300 μg/zi

Deficitul de vitamină A se manifestă prin:

  • hiperkeratoză foliculară,
  • afectarea adaptării la întuneric
  • anomalii ale electroretinogramei.

Suplimentarea cu 150 mg retinol sau 300 mg de β-caroten zilnic suprimă simptomatologia.

În anumite țări în curs de dezvoltare, carența de vitamina A este o cauză majoră a orbirii la tineri, consecință a lipsei consumului de legume cu frunze verzi sau a altor surse de vitamină A. Deficitul de vitamină A poate contribui de asemenea la malnutriția protein-calorică prin malabsorbție intestinală  sau prin depozitare anormală (afectare hepatică) sau prin distrucții sau excreție excesivă de vitamină.

În cazul orbirii nocturne și afectarea conjunctivală bolnavii răspund favorabil la administrarea de 30000 UI/zi de vitamina A pe un interval de 1 săptămână. Lezarea corneei reprezintă o urgență terapeutică, având indicație de administrare a 20000 UI/kg corp zilnic, 5 zile.

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.

 

Articolul precedentTestul pentru Helicobacter pylori
Articolul următorVitamina B1 (tiamina)
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul V în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.