Vitamina E (tocoferolul)

Vitamina E (tocoferolul)

Tocoferolul este o vitamină liposolubilă cu acțiune puternic antioxidantă ce se absoarbe din tractul gastrointestinal printr-un mecanism similar de absorbție a altor vitamine liposolubile, ajunge prin intermediul limfei în tractul sanguin, fiind legată întâi de chilomicroni și apoi de β-lipoproteinele plasmatice. Nivelul plasmatic se corelează cu nivelul lipidelor din plasmă. Tocoferolul este depozitat în toate țesuturile, depozitele tisulare asigurând protecție împotriva carenței pe perioadă îndelungată. Aproximativ 3/4 din vitamină se excretă biliar, iar diferența se elimină urinar sub formă de glucuronide.

Vitamina E acționează mai mult ca un antioxidant, înhibând oxidarea constituenților celulari esențiali și previne formarea produșilor toxici rezultați prin oxidare.

Valori normale Vitamina E: 

1-12 ani: 3-9 mg/L

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

13-19 ani: 6-10 mg/L

>19 ani: 5-18 mg/L

Necesarul zilnic este de 10-30 mg/zi.

Aportul alimentar ridicat de acizi grași polinesaturați cresc necesarul de tocoferol, în timp ce dietele bogate în antioxidanți scad necesarul. Tocoferolul este larg răspândit în alimente, astfel că o carență primară nu a fost decelată la copii sau adulții care nu prezentau alte patologii asociate. Nou născuții prezintă o concentrație plasmatică de aproximativ 1/5 din nivelul matern, sugerând astfel că transferul transplacentar este scăzut; laptele matern comparativ cu cel de vacă are un conținut suficient de  vitamină E pentru a asigura necesarul pentru sugar.

Deficitul de tocoferol produce manifestări precum:

  • areflexie
  • scăderea sensibilității proprioceptive
  • afectarea mersului
  • afectarea focalizării vizuale.

Administrarea de tocoferol în doze de 50-100 UI/zi, per os este eficientă dacă se administrează în cursul fazelor incipiente ale bolii.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a, Editura All, 2012.

 

 

Articolul precedentVitamina C (acidul ascorbic)
Articolul următorVLDL
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.