VLDL

VLDL

VLDL (Very Low Density Lipoprotein) este o lipoproteină sintetizată la nivel hepatic din colesterol și apoliproteine. VLDL are rolul de a transporta trigliceridele, fosfolipidele și colesterolul, constituind mecanismul intern al organismului de transport al lipidelor.

Creșterea sintezei hepatice a VLDL are loc în contextul obezității în asociere cu hipertrigliceridemie, și producția crescută de LDL. Hipertrigliceridemia este influențată de creșterea producției hepatice de VLDL bogate în trigliceride, putând asocia niveluri circulatorii crescute ale lipoproteinelor cu densitate mică (LDL).

VLDL este adesea denumit colesterol rau, deoarece depozitează colesterolul în lumenul vaselor sanguine. Valorile crescute de VLDL constituie un factor de risc pentru ateroscleroză și afecțiuni cardiace.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Valori normale VLDL: 2 – 38 mg/dl

Valori crescute VLDL:

– sindrom nefrotic

– diabet zaharat decompensat

– hipotiroidism

– hepatită cronică

– ciroză hepatică

– consum de grăsimi saturate.

Valori scăzute VLDL:

  • administrarea de estrogeni.

 

Bibliografie:

  1. Harrison, Principiile medicinei interne, Ediţia XIV, Editura Teora,2002.
  2. Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a, Editura All, 2012.

 

Articolul precedentVitamina E (tocoferolul)
Articolul următorVitamina K (phytonadiona)
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.